Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Magyar Szakszervezeti Szövetség: Az új tb-törvény üzenete, hogy akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg.

2019. december 15. 10:53 - szerző: MTI

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja - fogalmaznak, hozzátéve, Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, ne írja alá törvényt. Szerintük az új tb-törvény miatt minden magyar ember szégyenkezhet, annak üzenete ugyanis, hogy akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg.

Gyógygázfürdő Mátraderecskén
Fotó: MTI/Komka Péter

A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot. A törvény szerint

ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő - 23 ezer forint - hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, s a máskor rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie.

A MASZSZ szerint képtelen helyzetbe kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit - idézik a közleményben a szervezet elnökét. Kordás László szerint nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást, hiszen a kormány szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte a szándékait.