Tarlós István már végleg feladta Budapestet?

2018. május 18. 17:20 - szerző: 168 Óra/MTI

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester már feladta Budapestet. Az ellenzéki politikus legalábbis úgy értékelte a kormány és a főváros közötti szorosabb együttműködési szándékot, illetve a várost is érintő új kormányzati struktúrát, hogy

„a főpolgármesteri posztot tulajdonképpen kiszervezték egy államtitkárság alá”.

Tarlós István főpolgármester nem sokkal korábban Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Fürjes Balázs államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót a Városházán.

Sajtótájékoztató a kormány és a főváros együttműködé Sajtótájékoztató a kormány és a főváros együttműködé
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szocialista politikus szerint a jövőben az államtitkárság felel majd a főváros tízéves fejlesztési tervéért, ami pedig a főpolgármester feladata lenne. Horváth Csaba ezért úgy fordította le:

 Tarlós István annak örül, amit rajta kívül bárki más szégyellne.

Tarlós István főpolgármestersége alatt 500 milliárd forintról közel a felére esett vissza a város költségvetése. A város önállóságát, forrásait, feladatait, hatásköreit, pénzét, vagyonát megkurtították, elvették, most pedig még néhány hivatalnokot is kapott a nyakába. „Tarlós pedig ehhez gazsulál” – mondta Horváth Csaba, aki szerint a főpolgármester és a kormány „nagy egymásra borulása” közben

Tarlósnak választ kellene adni arra, hogy mi a helyzet Budapest önállóságával, pénzével, vagy például mi a helyzet a Váralagút és a Lánchíd felújításával. 

Ha Tarlós István valóban a budapestieket szolgálná, akkor el kellene intéznie a kormánynál, hogy legyen elegendő pénz a két beruházás egy időben történő felújítására, hogy ne hét, hanem legfeljebb három évig tartsanak a munkák – jelentette ki a politikus. Horváth Csaba úgy látja, hogy a kormány és a főváros közötti megállapodás rossz hír a budapestieknek, mert az a fejlesztésekben – leegyszerűsítve – „kevesebb közlekedést és több stadiont” jelent.

Horváth közölte azt is, az általa elképzelt Budapesten a kormány és főváros partneri kapcsolatban működik együtt, nem alárendelt viszonyban, és a kormány a budapestiek által éves szinten a központi költségvetésbe befizetett, jelentős mértékű adó minden 10 forintjából legalább egyet visszaad nekik.