Ha szükséges, Tarlóst is behívja a fővárosi korrupcióvizsgáló bizottság

2020. július 24., 11:55

Szerző:

Havasi Gáborral, Budapest újonnan felállított korrupcióvizsgáló bizottságának elnökével készített interjút a Népszava.

Havasit a Momentum jelölte a bizottság élére, és több jogásszal és külsős szakértővel együtt lát neki a munkának. A bizottságban két fideszes tag is lesz.

A vizsgálandó ügyek között említi a hármas metró kocsijainak felújítását, ahol a rosszabb - és oroszabb - ajánlat nyert, ahogy Havasi fogalmaz, "fapados" kocsikkal.

Belenéznek majd az állatkert melletti Biodóm költségeibe is, amelyet "nagyra nőtt fóliasátornak" nevez Havasi.

Foglalkoznak továbbá a dugába dőlt e-jegyrendszerrel is.

Havasi szerint ellenzékből aligha reménykedhetnek abban, hogy valódi nyomozás lesz a felderített ügyekből, de a feljelentéseket megteszik, és igyekeznek megnehezíteni, hogy a rendőrség félretolhassa az aktákat.

A bizottság cégvezetőket, igazgatótanácsi tagokat és városvezetőket is meg fog hallgatni, köztük lehet Tarlós István volt főpolgármester is.

Az érintetteknek azonban nem kötelező megjelenniük.

Havasi azt mondja, teljesen szabad kezet kaptak, így nem lesznek védett ügyek, még a parkolás körüli korrupció sem.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.