Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Tarlós: Karácsony nem akar vitatkozni, ha nem áll ki Puzsér ellen, akkor fél és gyáva

2019. szeptember 17. 18:00 - szerző: Barát József

– Én lennék gyáva? A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?! Ezekkel a kérdésekkel reagált Tarlós István a 168 Órának adott interjúban a vádra, hogy félne kiállni Karácsony Gergely ellen, aki szeretne vitázni vele Hetilapunk csütörtökön megjelenő számában felidéztük, hogy ő eredetileg igennel válaszolt a kihívásra, ám amikor Kósa Lajos kijelentette, hogy szerinte semmi értelme a vitának, az ő álláspontja is elbizonytalanodott. A főpolgármester így felelt kérdésünkre:

– Az ördögöt szeretne Karácsony vitatkozni. Már látszik, hogy komédia az egész. Legjobb lesz ezt a kérdést gyorsan lezárni. Kósa Lajosnak az én kampányomban nincs szerepe.

Lassan egész lista lesz arról, ki mindenki dirigál nekem Karácsony szerint a Fideszből.

Már ezen mulat a város. Karácsony nyitott arra, hogy minden jelölt részt vegyen a vitában? Nekem ír, hogy csak ketten vitatkozzunk, egyidejűleg az ATV–ben bejelenti, hogy tőle ott lehet mindenki. Másnap újra ír nekem és azt követeli, hogy csakis Tarlós–Karácsony vita legyen. Hónapokkal korábban jeleztem, hogy vannak feltételeim: például hogy ne legyenek előre egyeztetett kérdések és ne legyen moderátor. Elengedi a füle mellett. Egyik nap azt mondja, minden feltételt elfogad, másnap írja, hogy ne legyenek feltételek. A legfontosabb érvem: én az ellenzéki éveket végig vitatkoztam Demszkyvel. Horváth Csaba is viaskodott velem évekig derekasan, ha nem is értettünk egyet.

Karácsonynak öt éve volt, hogy vitatkozzék velem. Soha kísérletet sem tett rá.

Ha egyáltalán ott volt a Közgyűlésben, lesütött szemmel vizsgálgatta a cipője orrát, és meg sem mukkant. Az utolsó teljes ellenzéki évemben én 59 alkalommal vitáztam a Közgyűlésben Demszkyékkel. Karácsony most, a hasonló saját időszakában 1 alkalommal tette ezt meg, de akkor sem vitatkozott, hanem egy kevesebb, mint fél perces felszólalása volt. Karácsony szimulál. Most akar vitatkozni hirtelen? Miről? Mert azt kikötötte, hogy Zuglóról nem szabad kérdezni. Ráadásul maga Gyurcsány Ferenc is nagy nyilvánosság előtt nevezte őt erőtlennek. A lényeg a következő: az „előválasztást” óriási sikernek mondják. Karácsony teljesítményéről semmit nem tudni. Ellenben levegőnek nézi Puzsért, és azt tartja, ő sokkal erősebb nála. Hát bizonyítsa be! Legyen előbb vita a kihívók között. Ha Karácsony nem mer kiállni Puzsér ellen, akkor fél és gyáva. Ez a feltételem, utána jöjjenek vissza Karácsonyék.

Fotó: Merész Márton

A beszélgetésben felidéztük, hogy a rendőrség házkutatásra kivonult a józsefvárosi ellenzéki jelölt kampányközpontjába, amikor a kerületi választási iroda a Magyar Nemzet információi alapján feljelentést tett. Az úgynevezett Kubatov-listáról viszont mindenki évek óta beszél, arról viszont senki sem hallott, hogy azok iránt érdeklődik bármelyik hatóság. Vajon fair dolog-e, ha a rendőrök választási irodákban koboznak el számítógépeket?

– Nézze, erről semmit nem tudok. Hogy fair-e, különösen pedig jogos-e egy rendőri intézkedés, az nem attól függ, hogy hol történik. Nem jó, ha egy kampány törvénytelenségbe csúszik, bárki teszi, ugyanakkor én óvatosabban kezelném a kérdést. Kampány van, sok minden elképzelhető. Ripacskodás, erőszakoskodás, provokáció, egyebek.

Az sem kizárt, hogy az érintettek alig várják, hogy mártírt csinálhassanak belőlük.

Én visszafogottan viszonyulnék az ügyhöz.

Tarlóstól azt is megkérdeztük, hogy korrektnek tartja-e hogy a kormány Karácsony győzelme esetén visszavonni készül az Orbán Viktorral kötött megállapodását, amely jelentős beruházásokat helyez kilátásba, a Fővárosi Közfejlesztési Tanács létrehozásáról is intézkedik, illetve a fővárosi beruházások ügyében vétójogot ad a főpolgármesternek. A városvezető, aki egyben a Fidesz jelöltje, így felelt:

– Sok minden van ebben a kampányban, aminek a korrektsége megkérdőjelezhető. Ám

Gulyás Gergely mondatát csúnyán kiforgatták.

Az az állítása, hogy Orbán és köztem nem közjogi, és nem magánszemélyek közti, hanem politikai megállapodás van, teljesen igaz. A megállapodás az én kikötéseimet tartalmazza ahhoz, hogy elinduljak a választásokon. Mi ezzel a baj? Nincs egy éve, hogy liberális gondolkodók köszöngették nekem televízióban, hogy „mentem” a demokráciát. Hiszen első számú feltételem volt a közvetlen választás. Képzelheti, ennyire „félek” Karácsonytól, vagy mástól, ha ehhez ennyire ragaszkodtam.

 

A teljes interjút a 168 Óra csütörtökön megjelenő számában olvashatják el.