Tarlós buzdítására hivatkozott a bíróság előtt egy autós, aki nem fizette be a bírságot, ám nem aratott osztatlan sikert

2019. szeptember 29. 21:09 - szerző: 168 Óra

Egy bírósági ítélet szerint Tarlós szava nem jogforrás, így az igazságszolgáltatás fórumain nem sokat ér, ha bárki az ő iránymutatását követve megy neki az önkormányzatok közterület-felügyeleteinek - írta a 24.hu.

A főpolgármester 2017 tavaszán buzdította a nagy nyilvánosság előtt az autósokat, hogy ne fizessék be az önkormányzatok kamerafelvételei alapján kiszabott büntetéseket. Tarlós István azt követően hirdetett engedetlenségi mozgalmat, hogy az óbudai Szépvölgyi út kereszteződésében elhelyezett kamera felvételei alapján sok száz autóshoz hasonlóan a feleségét is 50 ezer forintra büntették. A büntetést ugyan befizették, de a III. kerületi önkormányzat Tarlós hadjárata miatt eltávolította az ominózus útkereszteződésből a kamerát.

Akkor Pintér Sándor belügyminiszter is a főpolgármester pártjára állt. A belügyminiszter egy körlevélben figyelmeztetett, hogy a közterület-felügyeletek kamerák alapján nem róhatnak ki büntetéseket. Pintér ajánlása szerint a közterület-felügyeleteknek a képfelvételekkel a rendőrségnél kell eljárást kezdeményezniük. A főpolgármester által indított sajtóháború ténylegesen azzal a következménnyel járt, hogy a közterület-felügyeleteknél jelentősen megszaporodott a bírságmegtagadások száma.

A Szentendrén történt esetben bírósági ítélet is született az ügyben, amely azonban azt mondta ki, hogy Tarlós István vagy Pintér Sándor sajtónyilatkozataira jogot vagy kötelezettséget alapítani nem lehet.

A döntés indoklása szerint az autós, aki egy behajtani tilos táblát hagyott figyelmen kívül, és a manőverről kamerafelvétel is készült, Tarlós nyilatkozata alapján vitatta a kiszabott 30 forintos büntetés jogosságát. A bíróság szerint azonban a közterület-felügyeleteknek a törvény biztosítja az ellenőrzési és bírságolási jogkört, és kifejezetten lehetővé teszi, hogy az elkövető távollétében helyszíni bírságot szabjon ki.