Tarlós: Budapesten nincs igazi bázisa az antiszemitizmusnak

2018. december 2., 19:30

Szerző:

Budapesten nincs igazi bázisa semmiféle valós antiszemitizmusnak – mondta Budapest főpolgármestere hanuka első napján, vasárnap este a budapesti Nyugati téren. 

Tarlós István az első hanukagyertya meggyújtása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: ma már magától értetődő, hogy a magyar nemzet fővárosában minden közösség szabadon gyakorolhatja vallását, és háborítatlanul élheti át ünnepeit. (Még a Tarlós elvbarátai által kiadott Figyelő is csak ritkán rondít bele az idillbe.)

Hozzátette: különleges az az érték, amelyet a magukat büszkén magyarnak valló zsidó polgárok Budapestnek adtak az élet minden területén. 

„Nem felejthetjük el ezeket, és hálásak vagyunk értük" – mondta. 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija arról beszélt: „lassan 30 éve, hogy Magyarországon a zsidó közösség nemcsak fizikailag van biztonságban, hanem spirituálisan is megélheti az identitását". 

Ez a harminc év pedig „felelősséggel is felruház" – mondta.

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.