Tanársztrájkot hirdetett május 29-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

2019. május 1., 17:51

Szerző:

Május 1-jei beszédében jelentette be Szűcs Tamás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, hogy május 29-re ágazati sztrájkot kezdeményeznek - írta a Mérce.

Szűcs úgy fogalmazott: elvárja mindenkitől, aki még hisz, hogy vegyen részt a munkabeszüntetésben. Szerinte ez nem lesz elegendő ahhoz – ha egyáltalán meg tudják tartani –, hogy kényszerítse a kormányt, de nagyon erős figyelmeztetés lehet, ha minél többen vállalják a részvételt.

Az érdekképviselet elnöke arról beszélt, hogy hatalmas erővel kell küzdeni a manipulatív, és nagyon erős hatalommal szemben, amely minden eszközt megragad, hogy a multik és saját érdekei alá rendeljék az embereket. Szerinte a hatalom minden eszközt bevet majd annak érdekében is, hogy megakadályozza a sztrájkot.

A sztrájk okai és követeléseik terén a következőket sorolta fel:

  • A tárgyalások során nem vették komolyan se őket, sem másokat – habár több hónap késéssel legalább le tudtak ülni.
  • Követelik a pedagógusbérek rendezését, azt kössék a minimálbérhez, ez nagyjából 45-46 százalékot jelentene szerinte – egyébként, ahogy emlékeztetett, erre a kormány már korábban ígéretet tett.
  • Szűnjön meg a gyakornoki pozíció a pedagógusok körében, a képzés után munkába állók azonnal minősüljenek pedagógusnak.
  • Kézivezéreltté vált a rendszer, szeretnének autonómabb működést. Véleménye szerint a jelenlegi központosítás megnyomorítja a rendszert és az abban dolgozókat.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.