Egy tanár úgy megörült, amikor meglátta az üres tantermet, hogy azonnal kiállt az iskolai bojkott mellett

2019. szeptember 15., 15:27

Szerző:

A hvg.hu vette észre azt a Facebook-posztot, amelyben egy Magyarországon élő amerikai tanár, arról áradozik, hogy ő a legszerencsésebb a világon, mert pénteken, amikor bent az órájára, egy diákot sem látott a teremben, óra helyett inkább mindenki távol maradt a köznevelési törtvény elleni bojkott nevében. 

„Ez fantasztikus. Megértik, hogy bár iskolájuk elképesztően jó, a teljes oktatási rendszer bajban van, és a köznevelési törvény drákói módosításai megnehezítik az egész ország életét”

– írta Robert Dawson.

Az iskolai bojkottot az augusztus 31-i Kossuth téri tüntetésen hirdették meg, tiltakozásul a köznevelési törvény ellen. A jogszabályról kapcsolódó cikkünkben írtunk részletesen, a diákok pedig azt akarják, hogy 

  • az intézményvezetők kinevezésébe  a tanárok és a szülők, illetve diákok is beleszólási, véleményezési és egyetértési jogot kapjanak,
  • kétszer annyi pénz szánjanak az oktatásra az éves költségvetésben, mint eddig
  • a törvényalkotásba vonják be a szakszervezeteket és a civil szervezeteket is,
  • legyen szabad tankönyvválasztás,
  • csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét.
  • emeljék versenyképes szintre a közoktatásban dolgozók fizetését, ma ugyanis egy kezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező tanár bruttó 244 000 forintot keres, egy tizenöt éve tanító 294 ezret, míg egy nyugdíj előtt álló pedagógus 375 ezer forintot.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.