Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Hatpontos akciótervvel és milliárdokkal próbálja menteni a kormány az Electrolux kirúgott dolgozóit

2019. november 7. 23:49 - szerző: 168 Óra/MTI

A kormány és Szabó Tamás, Jászberény polgármestere (Fidesz-KDNP), valamint Pócs János fideszes országgyűlési képviselő által kidolgozott hatpontos akcióterv garantálja, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítéssel érintett mintegy 800 munkavállalója nem lesz munkanélküli, és Jászberény sem fogja megérezni a vállalat kapacitásleépítését – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Jászberényben.

Szijjártó Péter a Jászberényi Gazdaságfejlesztési Fórum megnyitóján kiemelte, a világgazdaság gyorsan és dinamikusan változik, és ez a világméretű vállalatok – mint az Electrolux – globális stratégiájában is visszaköszön. Hozzátette, az Electrolux hozott egy globális kapacitásátszervezésről szóló döntést, de ehhez Jászberénynek, a jászberényieknek semmi köze nincsen, hiszen Svédországban született a döntés.

Az Electrolux jászberényi gyáregységeinek egy részében dolgozó mintegy 800 munkavállalót a jövő évtől ütemezetten tervezik elbocsátani. Szeptemberben jelentették be, hogy a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át 2020-tól.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország történetében nem ez az első alkalom, hogy egy globális vállalati döntés negatívan vagy pozitívan érinti az országot. Felidézte, hogy 2014-ben bezárt a Nokia komáromi gyára, mert az európai termelést áttelepítették Ázsiába, akkor tízezernél több ember sorsát oldották meg sikerrel, nem maradt munkanélküli.

Leszögezte, akik a jászberényi vezetőket hibáztatják az Electrolux globális döntéséért, azok szimplán hazudnak.

Gazdaságfejlesztési fórum Jászberényben
Fotó: MTI/Komka Péter

Közölte, hogy az Electrolux a termelést alacsonyabb intenzitással fogja folytatni. Bejelentette, hogy a kialakult helyzet megoldására hat pontból álló akcióterv első elemeként két kormányzati megállapodás jött létre két új beruházásáról.

  • Az egyik megállapodást Rosenberger Magyarország Kft.-vel kötötték meg, a vállalat új, 6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre, ezzel 150 új munkahely jön létre. A fejlesztéssel a vállalat megnöveli jászberényi kapacitását az autóalkatrész-gyártás területén. A törvény által lehetővé tett maximális pénzügyi támogatást kapja meg a kft. egyedi kormánydöntés formájában, vissza nem térítendő támogatásként.
  • A másik a Szatmári Kft. 1,4 milliárd forintos beruházása, amelyhez 680 millió forint támogatást ad a kormány a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében, és 30 új munkahely jön létre. Emellett a cég vezetése vállalta, hogy 7 év alatt 50 százalékos béremelést ad a dolgozóknak. Az 1,4 milliárd forintból új, automatizált raktárközpont épül.
  • A térségben egy jól ismert, magyar tulajdonú, közepes méretű vállalkozással is folytatnak tárgyalásokat egy 3,5 milliárd forintos beruházásról, amely szintén új munkahelyeket teremt. A cég nevét a következő hetekben jelentik be.
  • Az akcióterv negyedik pontjáról a miniszter elmondta, hogy az Electrolux mintegy 330 ezer porszívó bérgyártására pályázatot írt ki, az erre jelentkező két jászberényi vállalat kormányzati támogatást kap, így nagy eséllyel pályáznak arra, hogy a porszívógyártás ezen része Jászberényben maradjon.
  • Az ötödik pontként a kormány stratégiai partnereivel, részben a megyében, részben a térségben működő nagyvállalatokkal, a ZF Hungária Kft.-vel és a Thyssenkruppal is tárgyaltak arról, hogy a kapacitásaik fenntartásához, illetve növeléséhez munkaerőre van szükség. Mindkét vállalat munkahelyeket ajánl az Electroluxtól távozó dolgozóknak.
  • Szijjártó Péter az akcióterv hatodik pontjáról elmondta, az Electrolux telephelye kiváló infrastruktúrával rendelkezik és jövő évtől ütemezetten fel fog szabadulni. Például ott található egy 14 ezer, valamint egy 5700 négyzetméteres csarnok is. Csütörtökön hallgatnak meg egy tájékoztatást arról, hogy milyen ütemben, milyen infrastruktúra szabadul fel az Electrolux gyártóbázisán, amelyeket azonnal ki tudnak ajánlani a kész gyártási infrastruktúrát kereső partnereknek.

Szijjártó Péter elmondta, a felvázolt megoldások működőképesek, azokat végre is tudják hajtani.