Az Oktatási Hivatalnak dolgozik havi 480 ezerért Takaró Mihály, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Esterházy Pétert pedig nem kell tanítani

2019. augusztus 29., 15:22

Szerző:

Az Oktatási Hivatallal áll szerződésben az antiszemita írókhoz vonzódó Takaró Mihály, aki részt vehet az új Nemzeti alaptanterv megírásában – írja a hvg.hu a független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett közérdekű adatigénylése nyomán.

Nemzeti összetartozás napja - Megemlékezés a Fejér megyei K
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A portál és a független országgyűlési képviselő június óta szeretné megtudni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának melyik háttérintézménye foglalkoztatja azt az irodalomtörténészt, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, Petri György a pokolra jutott, Esterházy Pétert pedig nem kell tanítani, mert rombolta a kultúrát. A kérdést az Emmi először azzal rázta le, hogy ami a háttérintézményeit illeti, nem ő az adatkezelő, ami után a hvg.hu az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetet (OFI), az alaptantervért felelős miniszteri biztos vezette a Klebelsberg Központot (KK) és az Oktatási Hivatalt is megkereste a kérdéseivel. Az OFI És a KK visszadobta a labdát azzal, hogy a portál forduljon az Emmihez, az OH azonban nem válaszolt, a hvg.hu háttérinformációi szerint azért, mert az Emmi akadályozza a válaszadást a „nem baráti” sajtó által feltett kérdésekre. Ezután következett Szél Bernadett második köre, a független országgyűlési képviselő ugyanis pontosítva újra beadta a közérdekű adatigénylését. Az Emmi szűkszavú válasza így hangzik:

Tájékoztatom, hogy Takaró Mihály úr az Oktatási Hivatallal áll szerződéses jogviszonyban.

Az irodalomtörténész havi 480 ezer forintért dolgozhat a Nemzeti alaptanterven a Hajnal Gabriella miniszteri biztos irányításával működő, csaknem ötven szakértőből álló kerettantervi munkabizottságok egyik tagjaként a magyar nyelv és irodalom kerettantervi bizottságában. Szerződése 2019. június 17-től 2019. december 31-ig szól. Korábbi információk szerint a NAT „hazafiasításáért” felelős munkacsoportot ő vezeti.

Arra a kérdésre, hogy ki döntött Takaró Mihály foglalkoztatásáról, egyelőre senki nem válaszolt, de maga Kásler Miklós, az Emmi vezetője volt az, aki március 15. alkalmából József Attila-díjjal tüntette ki.