Tájkép csata után

Nem sikerült olyan emberrel találkozni egy héttel a választás után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben, aki Koncz Zsófiára szavazott – vagy legalábbis bevallotta – volna. Magyarázata az eredményre mégis mindenkinek van.

2020. október 23., 10:28

Szerző:

Vasárnap délelőtt, egy héttel az időközi választás után kihaltak az utcák Tiszaújvárosban. A lámpaoszlopokon egymás alatt lógó Koncz Zsófia- és Bíró László-plakátok jelzik, hogy nemrég választás volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben. „Bontsuk le a kétharmadot!” – áll az MSZP, Momentum, LMP, Jobbik, DK, Párbeszéd és Mindenki Magyarországa Mozgalom logóival egyszerre ellátott „összellenzéki” jelölt plakátjain, Konczé a megkezdett munka folytatását ígéri. Elvétve találkozni Tóth Ádám jellemzően ismeretlen logóival – a szerencsi kisvállalkozót az ISZOMM, a Színes Magyarország Párt, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Normális Magyarországért Egyesület indította – ellátott hirdetményeivel is, amelyek egyszerűen csak az „Igazi baloldal jelöltjeként” ajánlják Tóthot.

A városi dísztótól nem messze található sörözőben a vendégek szinte maguktól kezdenek el szenvedélyesen politizálni. „Itt soha nem fog nyerni a Fidesz! Soha nem is nyert, és soha nem is fog!” – bizonygatják többen. A településnek a rendszerváltástól mindig baloldali – 2006-ig szabad demokrata, azóta szocialista – polgármestere volt. A Tiszaújváros központú Borsod 6-os választókerületet két választókerületből, a szerencsi és a tiszaújvárosi központú 11-es és 12-es választókerületekből alakították ki, a kettő megnyirbálásával. Igaz, 2006-ban mindkettőt a baloldal vitte, 2010-ben viszont a szerencsit Koncz Ferenc, a tiszaújvárosit pedig a később Voldemortként elhíresült Mengyi Roland.

Fotó: Lakos Gabor

2014-ben ismét Mengyi nyert a szavazatok 40,43 százalékával, a második helyen a Jobbik jelöltje végzett 29,58 százalékot szerezve. 2018-ban Koncz Ferenc nyerte az egyesített szerencsi és tiszaújvárosi körzetet 49,3 százalékkal, Bíró László, a Jobbik jelöltje 31,64 százalékot szerzett, ami bő duplája, a harmadik helyre szorult Pap Zsolt 14,9 százalékának, aki az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje volt. A választási eredmények szerint a korábbi két és a mostani választókerület is egyike azoknak, ahol a baloldal 2010 előtti összeomlása és a Jobbik megerősödése állt a Fidesz országos szinten kétharmados győzelme mögött. Innen nézve logikus döntésnek látszik, hogy az ellenzéki összefogás Bírót jelölte az időközi választásra, de vajon okozott-e bármiféle megingást, hogy a büszke baloldali identitású városban jobbikosra kellett szavazni, akinek korábbi antiszemita elszólásait előszeretettel sulykolta a kormánypárti sajtó? Pusztán a vállaltan és harciasan baloldali beszélgetőpartnereink válaszai alapján egyáltalán nem. „Régen mondta, nyolc éve” – hangzik az érv, és érződik a válaszon, hogy a Fidesz-propaganda mondhat bármit, itt süket fülekre talál. „Milyen igazi baloldali jelölt? Ezzel jelent meg a helyi fideszes lapban a címlapon! Nekem onnan nem baloldali jelölt” – mondják a Szanyi-féle ISZOMM által is támogatott Tóth Ádámról. „Régen olyan volt a Jobbik, de ma már másmilyen, most összefogás van” – indokolják, miért támogatták a jobbikos jelöltet a baloldalisággal kampányoló helyett. És ha mostanában mondott volna ilyeneket, az zavarná önöket? – kérdezem, mire gondolkodás nélkül jön a válasz: „Akkor igen.”

„Elbaszták. Ide jött a Karácsony, a Márki-Zay és a Kunhalmi kampányolni a Bíró mellett. Hiába mondtuk nekik, hogy ne Újvárosba jöjjenek, hanem a vidékre” – mondja egyik beszélgetőpartnerünk, amire a többiek helyeselnek. Hozzáteszik: Bírónak a környező településeket is sikerült behúznia, kisebb vita alakul ki, hogy azért, mert sokan költöztek ki Újvárosból, vagy azért, mert ott a Jobbik mindig is erős volt. Város, vidék. Mindig ez kerül elő, ha magyarázatot kell találni az eredményre. Egy embert mondanak Újvárosban, aki odament Koncz Zsófiához fotózkodni, állítólag ő is azért, mert a főnöke azt mondta neki. Vele azóta nem beszélnek, a sörözőbe se jár le. „Ahol a szegények élnek, ott fordult meg” – mondják az eredményről, de van, aki konkrétabb: „Ongán megvásárolták a cigányokat, a Jobbik kitette a Facebookra!” Irány Onga.

Onga főutcája kihalt. Amikor útba igazítást kérünk, és mondjuk, miért jöttünk, azt a választ kapjuk egy nyugdíj előtt álló helyitől, hogy: „Én nem politizálok, bár most is szavaztam. A jobbikosra. Nem ismerek senkit, aki ne rá szavazott volna, aztán látják, mégse ő nyert.” Amikor ennek okát kérdezzük, annyit mond, hogy kérdezzük a cigányokat a körforgó után. Talán tudomása van arról, hogy utaztatták, lefizették a helyi cigányokat? – kérdezem. „Tudni nem tudok semmit, de sok mindent beszélnek” – válaszolja. Korábban volt itt ilyesmi? – próbálok tapogatózni, mire hamiskás mosoly a válasz.

Fotó: Lakos Gabor

Elindulunk a mutatott irányba, és hamar egyértelművé válik, hogy megérkeztünk. A kihalt főutcával szemben itt igazán zajlik az élet az utcán. Fiatal lányok korzóznak nevetgélve, általános falusi kutyák és egy pitbullkeverék kóborol, a most is nyitva lévő kisbolt előtt emberek állnak sorba maszkban, hiszen egyszerre csak egy ember mehet be. Kisgyerekek, fiatal anyukák. Jellemzően olcsó csokit, chipset és üdítőt vesznek a kicsiknek. Vasárnap van.

„Engem keresnek? Szóltak, hogy engem keresnek” – kerül elő a bolt tulajdonosa a semmiből. Gyorsan terjednek a hírek. A fényképezőgépnek kevéssé örülnek, a választás napján a jobbikosok fel-alá járkáltak autóval a faluban, és filmezték őket. Mint mondják, ez a Magyar Gárda felvonulásaira és a cigánygyilkosságokra emlékezteti őket. „Engem is megtaláltak azzal, hogy pelenkával veszik meg a cigányokat. Én azt a boltban vettem, meg tudom mutatni a számlát!” – mondja a hideg ellenére egy szál pólóban álló férfi, akinek úgy látszik, tekintélye van a közösségben. „Én soha nem szavaztam, most se, utána lehet nézni!” – teszi hozzá. A kérdésre, hogy volt-e utaztatás, kínáltak-e pénzt a faluban szavazatért, annyit mond, hogy mindig megkeresik őt is, minden oldalról – a Jobbiktól is –, de ő akkor fogja megmondani, ki kire szavazzon, ha jön egy olyan ember, akinek nem minden a pénzről és hatalomról szól. „Akkor viszont magam fogom felvinni a cigányokat szavazni!” – állítja határozottan.

„Ha a Fideszre szavaztak a cigányok, akkor azért, mert a Jobbikra sose fognak! Lehet, hogy jó ember ez a Bíró, rendet akar, de rossz pártban van. Én azt mondom, hogy a választás olyan, mint a verseny, el kell tudni fogadni, ha nem nyer az ember. Picit gáncsolt? Legközelebb majd én gáncsolok!” – talál magyarázatot arra, hogy miért okolják sokan az ongai cigányokat az ellenzék választási vereségéért. / Tálos Lőrinc

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.