Ennyi volt: indoklás nélkül szerződést bontott Mészáros Lőrinc jobbkezének informatikai cégével a Microsoft

2019. augusztus 7., 17:34

Szerző:

A Microsoft Magyarország felbontotta eddigi szerződését a T-Systems-szel - értesült a hvg.hu, az információt a Microsoft részéről megerősítették. A cég azzal indokolta döntését, hogy évről évre felülvizsgálják a partnereikkel kötött megállapodásaikat.

Nem zárható ki, hogy a döntésben az is közrejátszhatott, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli 4iG felvásárolja a T-Systemset. Ezt azonban nem erősítették meg.

A hvg.hu eljuttatta kérdéseit a T-Systems Magyarországhoz is, ők azt közölték, hogy "előzetes értesítés és indoklás nélkül felmondta licenc-értékesítésre vonatkozó szerződését a T-Systems Magyarországgal a Microsoft. A döntésről a T-Systems augusztus elsején kapott értesítést. A változás nem azonnal, hanem 2019. szeptember 1-jével lép életbe" 

Július elején jelentették be a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy a Magyar Telekom előzetes megállapodást írt alá a 4iG Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország eladásáról. A tranzakció a T-Systems átvilágítását, illetve a hatósági jóváhagyásokat követően még idén lezárulhat. A tranzakció a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát nem érinti, ezt a végleges megállapodás előtt átszervezik a Magyar Telekomba. 

Fotó: Facebook

Az 4iG egyértelműen NER-közeli cég, a többségi tulajdonrészt Jászai Gellért szerezte meg Mészáros Lőrinctől. A tranzakció után Jászai egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: a 4iG a piac éllovasa kíván lenni, ennek érdekében jelentős akvizíciókra készülnek, hogy a legnagyobb hazai tulajdonú informatikai vállalatcsoporttá alakuljanak.

A Microsoft nemrég korrupciós ügybe keveredett, a cég beismerte, hogy legalább 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. Az anyagcég ezért peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, aminek keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését vállalta – emlékeztetett a portál.

A Magyarországot is érintő ügyben az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik. A kiszivárgott nyomozati anyag szerint a Microsoft egy munkatársa a belső levelezésben azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárulását adta az árak átszabásához az egyik közbeszerzésben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.