Szúnyogirtó kisrepülőgépek miatt riasztották a magyar Gripeneket

2018. július 20. 15:52 - szerző: 168 Óra

Tegnap este a paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt. A rendőrség szabálysértési eljárást indít az ügyben, ennek során derült ki, hogy

a kisgépek szúnyogirtást végeztek.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint az atomerőmű munkatársai csütörtök este értesítették a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központját, mivel az atomerőmű körzetében lévő tiltott légtérben kisrepülőgépeket észleltek. A honvédségi központ ezért riasztotta légvédelmi készenléti szolgálatát.

A vadászgépek a tiltott légtér megsértése nélkül azonosították a két AN-2 típusú kisrepülőgépet, amelyek Dunaújvárosban szálltak fel, majd oda érkeztek vissza. Leszállásuk után a rendőrök „intézkedés alá vonták őket”, a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti bázisra – közölte a HM.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután kiadott közleménye szerint csütörtökön 20 óra 8 perckor érkezett bejelentés arról, hogy az atomerőmű felett egy kisrepülőgép repül, amely vélhetően légtérsértést követ el. Ezzel egy időben egy másik kisrepülőgép Kalocsa térségében is megszegte a légi közlekedés szabályait – írták.

(A 24.hu nyomán)