A magyar anyák fele sem tér vissza a munkahelyre, ahonnan szülni ment

2020. február 14., 09:52

Szerző:

Ma Magyarországon a szülési szabadság letelte után a szülők kevesebb mint fele – 46 százaléka – folytatja a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment – írja a Világgazdaság

Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban dolgozik – derül ki a kisgyermekes szülők visszafoglalkoztatásáról készült kutatásból, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a British Telecommunications (BT), az Ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife készített közösen.

A sikeres visszatérés záloga a munkavállalók szerint a fokozatosság és a rugalmas munkavégzési formák lehetősége, valamint a több bölcsődei kapacitás megteremtése – mondta Révész Bálint, a K&H humánerőforrás-főosztályvezetője a Magyar Tudományos Akadémián rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Hozzátette: az is látszik, hogy az édesanyák egyre rövidebb ideig maradnak távol a munkahelyüktől, 48 százalékuk két év után vissza szeretne jönni, korábban a többség a gyerek hároméves koráig otthon maradt.

A részmunkaidős foglalkoztatásban viszont Magyarország lemaradása hatalmas: míg itthon 5 százalék, más uniós országokban már 15 százalék felett van az atipikus foglalkoztatás ezen formája.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.