„Szóval igen, rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem” – az egész világ előtt alázza Orbán Viktort az ENSZ emberi jogi főbiztosa

2018. március 6. 15:52 - szerző: Biró Marianna

Európában nem győzhet a gyűlölet – írta Zeid Raad al-Husszein. Szijjártó Péter felszólítása ellenére sem fog lemondani, mert szerinte nemhogy az ő visszavonulását kellene tervbe venni, hanem éppen annak van itt az ideje, hogy szót emeljenek az Orbán Viktorhoz hasonló uszítókkal szemben.

Egy hetet kellett várni, hogy helyretegye Szijjártó Pétert az ENSZ emberi jogi főbiztosa, akit a külgazdasági és külügyminisztert  lemondásra szólított fel, amiért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktort. 

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Zeid Raad al-Husszein a hivatala honlapjára feltett nyílt levélben azt írja, minden egyes szavát vállalja a felszólalásának. Ebben a felszólalásban a főbiztos arról beszélt: „Az idegengyűlölők és a rasszisták Európában már nem is feszengenek, mint Orbán Viktor Magyarországon, aki korábban a hónapban azt mondta, »nem akarjuk, hogy a színünk keveredjen másokéval«. Nem tudják, hogy mi történik a kisebbségekkel az olyan társadalmakban, amikben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot akarnak?”

A főbiztos szerint a magyar miniszterelnök február 8-i beszéde világos, rasszista beszéd volt, ami minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai nőt, férfit és gyereket sért.

Hozzátette, hogy az ehhez hasonló hiedelmek korábban elterjedtek voltak az Egyesült Államok egy részén és Dél-Afrikában is, az apartheidnak pedig része volt az alsóbbrendűnek nyilvánított emberek megalázása és elnyomása. Úgy fogalmazott,

mindenkinek fel kellene háborodnia, amikor azt hallja, hogy egy modern, kelet-európai tagállam vezetője pofátlan módon ilyenekről beszél.

Husszein felidézte a legutóbbi népszámlálási adatokat, miszerint Magyarországon 1064 afrikai férfi és 260 nő mellett 10 559 ázsiai él, de Orbán úgy mégis állítja be a muszlimokat és az afrikaiakat, mintha fenyegetést jelentenének a magyar kultúrára. És a magyar miniszterelnök közben azt feltételezi, hogy ezt a fenyegetést pedig Soros György szervezi – emlékeztetett nyílt levelében az ENSZ emberi jogi biztosa, kitérve arra is, hogy tavaly

az úgynevezett nemzeti konzultációban az Orbán-kormány olyan hazugságokat terjesztett, hogy Soros évi egymillió afrikai és közel-keleti migráns betelepítéséről akarja meggyőzni Brüsszelt.

Husszein egyre kiábrándítóbbnak tartja Orbán faji alapú retorikáját. Idézi a miniszterelnök évértékelő beszédét, amiben Nils Muižnieksről, az Európa Tanács emberi jogi biztosáról azt mondta: „A Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják, ha én ki tudom mondani: a homo sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus. S rájöttem, hogy onnan nézve mi, bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a sorosok nézőpontjából reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk”.

Fotó: Merész Márton

Ennek kapcsán az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt állapítja, hogy az ostromállapot érzésének erősítése a többségi társadalomban a etno-populisták fő jellemzője, a gyűlöletkeltés pedig hat, a Pew Research Centre 2016-os felmérését is idézte, amely szerint Európában magyaroknál a legnagyobb idegen- és azon belül is a muszlimellenesek aránya, mára elérte a 72 százalékos szintet. Ez pedig segít Orbánnak az illiberális állam kiépítésében.

Husszein szerint az Orbán-kormány lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, átpolitizálta az Alkotmánybíróságot és megvonta a jogköreit, valamint aláásta a bíróságok és a sajtó függetlenségét.

Kitér arra is, hogy az kormány legutóbbi törvényjavaslata pedig felhatalmazná a belügyminisztert, hogy betiltsa a migránsokat segítő szervezeteket, büntetőadót vetne ki rájuk, ha külföldi támogatást kapnak, és eltiltaná őket a határ közeléből.

„Szóval igen, rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem az autoriter Orbán Viktort (bár demokratikusan választották meg)” – jelenti ki a főbiztos, majd megjegyzi, hogy nem a XX. századi diktátorokhoz nem hasonlította, mert napjainkban is pont elég példa van arra, hogy kisebbségeket sértegetnek és támadnak. 

Husszein egyébként Szijjártó felszólítása ellenére nem fog lemondani, mert szerinte nemhogy az ő visszavonulását kellene tervbe venni, hanem éppen annak van itt az ideje, hogy szót emeljenek az Orbánhoz hasonló uszítókkal szemben. A gyűlöletet pusztító, gyúlékony erő, amely nem győzhet ma Európában – zárul a nyílt levél.