Újabb részletek a Szomszédok folytatásáról: hetente jönnének az új részek és nem maradna ki a politika sem

2020. január 8., 16:53

Szerző:

Több tévécsatornát, sőt, a Netflixet is megkeresték már a Szomszédok alkotói a húsz éve véget ért teleregény folytatását illetően - mondja Bujtás János a 24.hu-nak adott interjújában, aki Horváth Ádám munkatársaként a sorozat állandó rendezője volt és a jelek szerint eltökélten dolgozik az egykor kéthetente sugárzott Szomszédok feltámasztásán. 

Mint Bujtás János fogalmazott:

Zajlik a háttérmunka: írói csapatot rakunk össze, kitaláljuk a szereplők életútját, és ha összeáll az a megfelelő háttér, amellyel érdemes belevágni, akkor onnantól kezdve hat-nyolc hónapon belül készen állunk a sorozat folytatására, amit heti adásként képzelünk el jelenleg.

A rendező hangsúlyozta: a sorozat folytathatósága nem attól függ, ki él még a szereplők közül, hanem a családok történetét követnék húsz év után, akiknek ezalatt ugyanúgy számos változás történhetett az életében, mint egy valós családnak. Bujtás János kitért az agyvérzésen átesett, gyógyuló Kulka János helyzetére is:

Egyetlen kritikus pont van, de ez sem befolyásolja a folytatást, és ez Kulka János helyzete. Itt az a kérdés, hogy ő felvállalja-e azt az állapotot, amiben ő van jelenleg, és amiből az a valószínűbb, hogy nem fog tudni száz százalékosan meggyógyulni. Ha ezt bele lehet építeni dramaturgiailag ebbe a családi történetbe, akkor ebben egy Oscar-díjas alakítás lehetősége is benne lehet. Ha pedig nem akarja vállalni, akkor ezt is megoldja majd a dramaturgia.

Minden inkább azon múlik, sikerül-e találniuk egy tőkeerős televíziót, befektetőket, szponzorokat, de elmondta, hogy a terv már ott van a Netflixnél is.

Az gondot jelenthet, hogy a sorozat tulajdonjoga jelenleg az MTVA-nál van és ha más csatornán menne a folytatás, abból jogi gond lehet. Bujtásék egyébként először az MTVA-t keresték meg, de ott elzárkóztak, nem akarnak részt venni a folytatásban.

Az interjú kitér a teleregény közéleti jellegére, ami nélkül ma is elképzelhetetlen lenne, ezt szerencsére a rendező is így látja, szerinte gyávaság lenne, ha a politika reakciójától félve nem mernének foglalkozni közéleti dolgokkal.

Ami viszont a politizálást illeti, szerintem nem szabad attól függenie egy ilyen produkciónak, hogy mit szól hozzá a politika. A Szomszédok az első tizenhárom évében is politizált, de sosem lépte át a direkt politizálás határát. Ez a teleregény műfaj ugyanis a jellegéből adódóan politizál, vagyis a figurák, a konfliktusok, a napi problémák megjelenítése is valahol politika - mondta.