Kirúgták a szombathelyi zenetanárt, miután túlságosan is őszintén mondta el véleményét az iskolaigazgatóról

2020. június 16., 19:57

Szerző:

A szombathelyi tankerület vezetése elbocsátotta állásából Rác Gábor zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatójának etikailag erősen megkérdőjelezhető cselekedeteit - írta az Index. Az igazgató egy mesterpedagógusi vizsgán erősen lepontozta saját igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott.

A szombathelyi zeneiskola igazgatói posztjára 2019-ben ketten pályáztak: Czenek László és Pulay Teréz. 2019 nyarán Czenek Lászlót nevezték ki, Pulay Teréz lett az iskola igazgatóhelyettese, olvasható a Nyugat.hu korábbi cikkében. 

Pulay Teréz nemrég mesterpedagógusi vizsgára jelentkezett. A bírálatra két külső szakértő mellett belső bírálóként Czenek László igazgató jelentkezett. A vizsgamunkát február 28-án védte meg Pulay Teréz. A százalékos pontozás ilyenkor zárt rendszerben történik, senki nem látja, milyen értékelést adott a három bizottsági tag.

Nagy meglepetésre, Pulay Teréz nem felelt meg a vizsgán, mert összesítve csak 82 százalékos értékelést kapott (a mesterpedagógusi fokozathoz legalább 85 százalékot kell elérni). Pulay fellebbezett.

Fotó: m.szombathely.hu

A végeredményen nemcsak ő, de a két külső bíráló is megdöbbent, ezért ők közzétették az általuk adott adott százalékokat. Így derült ki, hogy az egyik külső bíráló 100 százalékra, a másik 91 százalékosra értékelte a vizsgamunkát, azaz a zeneiskola igazgatója saját kollégájának mindössze 55 százalékot adott. 

Az Oktatási Hivatal nem sok fellebbezést fogad be, ennek azonban helyt adtak. A bizottság szakértő tagjai is kiálltak Pulay mellett, elmondták, hogy számukra teljesen alaptalannak tűnik az igazgató rendkívül alacsony pontozása.

Több pedagógus szerint Czenek ezzel szándékosan buktatta meg kollégáját, aki a tavalyi igazgatóválasztáson a vetélytársa volt. Ha ő 55 százalékot adott, Pulay csak abban az esetben mehetett volna át a vizsgán, ha mindkét másik bíráló 100-100 százalékra értékeli őt. 

A tanári karból ezután többen az igazgató távozását követelték. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartották, hogy Czenek László szándékosan buktatta meg kollégáját, és az igazgató sem a vizsga védése közben, sem utána nem adta jelét annak, hogy bármit is kifogásolna Pulay munkájával kapcsolatban. A tiltakozás szószólója Rác Gábor zenetanár volt.

A tankerület azonban sem a bizalmi szavazáshoz nem járult hozzá, sem Czeneket nem vonta felelősségre. Rác elmondása szerint emiatt a mondat miatt hívatta be az irodájába Fodor István tankerületi igazgató, majd közölte vele: ezzel a kijelentéssel megsértette a tankerületet, kétségbe vonta az ítéletét, és rossz hírét keltette a zeneiskolának. Fodor felajánlotta Rácnak, hogy kezdeményezze közös megegyezéssel történő felmondásomat, amit ő elutasított. Fodor erre azonnali hatállyal elbocsátotta az állásából, Pulay Teréz pedig nem lehet többé igazgatóhelyettes. 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.