Újabb olaszliszkai lincselő kapott kártérítést, az összeg hatmillió forint

2019. szeptember 24., 08:55

Szerző:

Újabb olaszliszkai lincselő tartott igényt kártérítésre a rossz fogvatartási körülmények miatt – írja a Magyar Nemzet. A Szögi Lajost meglincselő nyolc olaszliszkai közül F. Györgynek hatmillió forintot ítélt meg az illetékes bíró - erősítette meg a lapnak Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, két lánya szeme láttára verték halálra, miután autójával elsodort egy 11 éves helyi kislányt. Az ügyészség nyolc embert, köztük az elsodort lány anyját és két fiatalkorú férfit vádolt a brutális gyilkossággal. A személyautónak szaladt gyerek az árokba esett, de nem sérült meg.

 Bíróság - Az olaszliszkai gyilkosság helyszíni tárgyalás Az olaszliszkai gyilkosság helyszíni tárgyalása
Fotó: Vajda János

Helmeczy László 11 évvel ezelőtt polgári perben 46 millió forint kártérítést ítéltetett meg Szögi Lajos hozzátartozóinak. A kártérítést a jogerősen elítélt nyolc lincselőnek kell megfizetnie, de a végrehajtó sokáig semmit sem talált a nevükön, végül csak egy használt autót tudott lefoglalni, azt is a jogi képviselő felszólítására. Az F. Györgynek megítélt kártérítésről is az ügyvéd értesítette a végrehajtót, aki zároltatta a férfi büntetés-végrehajtási számláját.

Az olaszliszkai lincselők közül többen is beperelték az államot a rossz börtönkörülmények miatt. Ifjabb H. Dezső - aki közel 13 év után, idén júliusban szabadult - például méltatlannak találta a börtönben az illemhely állapotát, a melegvíz hiányát és azt is, hogy nem szellőztettek eleget. A bíróság közel ötmillió forint kártérítést ítélt meg neki, de ezt az áldozat családjának utalták ki. Ez lesz a sorsa F. György pénzének is.

A többszörösen büntetett előéletű F. György volt az ügy hatodrendű vádlottja. Első fokon 15 év fegyházat kapott, ám a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra, hogy nem elegendő határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélni. Ezért őt a táblabíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen. Ő volt az a lincselő, aki már a földön fekvő, magatehetetlen Szögi Lajost páros lábbal oldalba rúgta, összetörve a bordáit.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.