Még állatnak is több szobra van Budapesten, mint ahány nőnek

2019. október 20., 11:50

Szerző:

A budapesti városi sétákat tervező, nagyrészt nők alapította Hosszúlépés. Járunk? Csapata megelégelte, hogy a Budapestet felépítő és naggyá tevő nők milyen minimális mértékben jelennek meg az emlékezetpolitika egyik legfontosabb megjelenési formáját jelentő köztéri szobrokban. Az aránytalanságot jól mutatja, hogy a főváros majdnem 1200 köztéri plasztikájából a Hosszúlépés adatai szerint mindössze 35 mutat be névvel-arccal rendelkező női személyt, aki nem meztelen dekorációs elem. Ennél még állatszoborból is több van Budapesten – vette észre a 444.

A Hosszúlépés ezért szavazást indított annak érdekében, hogy több nőnek legyen szobra Budapesten. Facebook-oldalukon 10 nő közül lehet szavazni, öt kategóriában:

  • Politikusok, aktivisták, hősnők: Bédy-Schwimmer Róza, Szenes Hanna
  • Írók, költők: Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine
  • Tudósok: Telkes Mária, Torma Zsófia
  • Festők: Ország Lili, Amrita Sérgil
  • Üzletasszonyok: Goldberger Friderika, Ramseyer Eszter

A jelöltek listáját az alábbi zsűri állította össze:

Cseke Eszter, dokumentumfilm-rendező, riporter, D. Tóth Kriszta, író, újságíró, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője, Döbrösi Laura, színész, énekes, Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs vezetője,  Mácsai Pál, színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Mautner Zsófi, műsorvezető, közgazdász, a Chili és Vanília blog szerzője, Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, Oltai Kata, művészettörténész, kurátor, Vecsei H. Miklós, színész, író, a POKET alapítója, Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

Fotó: Facebook/Hosszúlépés. Járunk?

November 17-én jelentik be, hogy melyik öt hősnő szobrát állítják fel a fővárosban.

„Akár a közösség erejével, akár a főváros segítségével elindítjuk azt a változást, amire szükség van ahhoz, hogy a város emlékezetében végre méltó helyre kerüljenek hősnőink is”

– írta a Hosszúlépés.

Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere üdvözölte a lépést. Közösségi oldalán azt írta, hogy a férfiak és nők közti esélyegyenlőség előmozdításáért sokat kell tenni Budapesten a következő években.

„Ahogy a Budapest mindenkié programomban is írtam, a legfontosabb, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon. De fontosak a szimbolikus lépések is, ezért támogatom a Hosszúlépés. Járunk? kezdeményezését”

– jegyezte meg a városvezető.

Azt mi tesszük hozzá, hogy a nemek közti aránytalanság nem csak a köztéri parkok számában jelenik meg. Jól mutatja ezt az is, hogy például a Fidesz a tavalyi parlamenti választáson több Lászlót, Istvánt vagy Sándort indított egyéni jelöltként, mint nőt.