Diplomáciai jegyzékben kérte Magyarország Szlovéniát, hogy ne jelenhessen meg többé az országban Orbán-karikatúra

2019. április 5., 10:28

Szerző:

Példátlan diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbán Viktorról karikatúra jelenjen meg - írta a Magyar Narancs

A Mladina című szlovén hetilap rendkívüli címlapján ismét Magyarországgal foglalkozik. Legutóbb március végén olyan címlappal jelentek meg, mely Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetői, az élen Janez Jansa exkormányfővel. Mint ismert, Orbán Viktor nyíltan támogatta az SDS-t a legutóbbi szlovén parlamenti választáson, és Habony Árpád köreinek segítségével a szlovén média egy része is a párt segítségére kelt.

A címlap és a magyarországi helyzetet elemző írás ellen azonnal tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet. Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. Az olvasói levélre a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

Fotó: Mladina/Magyar Narancs

Ahogy a Mladina diplomáciai forrásokból megtudta, a nagykövet nem csupán levelet írt a szerkesztőségnek, de szóbeli diplomáciai jegyzéket is (note verbale) átadott a szlovén Külügyminisztériumnak. Ebben a levélben Szilágyiné Bátorfi Edit arról ír, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és

arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

Azt, hogy milyen módon kellene megakadályoznia nyugati szomszédunknak, hogy ismét megjelenjen egy Orbánt ábrázoló karikatúra, már nem részletezi a nagykövet asszony.

A Mladina úgy tudja, a szlovén külügy válaszolt a tiltakozásra.

A minisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormánynak nem áll szándékában beleszólni abba, hogy mi jelenik meg a lapokban, hogy a szerkesztőségeknél ki dolgozik, ahogy a maga részéről az újságok tartalmát sem értékeli.

A diplomáciában szokatlan hangvételű és tartalmú levél természetesen megdöbbenést és felháborodást váltott ki Szlovéniában. A Mladina ezen a héten két cikkben is a diplomáciai jegyzékkel foglalkozik, címlapján pedig rendhagyó módon annak szövegét közli.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.