Nem tarthatnak érettségit jövőre a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, az iskola igazgatóját is leváltották

2019. augusztus 10., 23:45

Szerző:

Jövőre nem tarthat érettségi vizsgát a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium, amelynek az igazgatóját is leváltották az ezévi vizsgasorozat körül kitört botrány miatt  – írja az Index. A portál egy zárt csoportban írt bejegyzésből szerzett tudomást erről, az információt pedig Tóth Gábor iskolaigazgató is megerősítette. A gimnáziumot egy évre minden vizsgaszervezési jgtól megfosztották, ami azt jelenti, hogy a következő tanévben a végző diákok nem tudnak majd érettségizni a saját iskolájukban. A döntés 135 diákot érint.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Júliusban derült ki, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban 20 diák érettségi eredményét törölték, mert állítólag hiányoztak az érettségire bocsátáshoz szükséges tárgyaik érdemjegyei. Ehhez képest a diákok szerint a vizsgabiztos nem volt körültekintő, ugyanis az esti tagozatra járók egy másik  iskola diákjai voltak, az érettségire való felkészülés miatt jártak a ebbe a gimnáziumba, a másik iskolájukban minden szükséges tárgyból megfelelő jegyeket szereztek. Egyikük például a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kilencedikben nem tanult biológiát, ezért akkor azon az évfolyamon nem is szerezhetett érdemjegyet, és amikor 10. után átjelentkezett a Szinyei Merse Pál Gimnáziumba, ez nem okozott problémát, mert az iskola pedagógiai programja és vizsgaszabályzata csak azokból a tárgyakból írta elő a különbözeti vizsgát és a hiányzó érdemjegy megszerzését, amelyekből később érettségizni alkart. 

Miután az érettségi biztos mindegyikük eredményét megsemmisítette a szóbeli érettségik után, a területileg illetékes kormányhivatalnál fellebbeztek. Ha a kormányhivatal ennek július 23-án éjfélig helyt adott volna – az érettségizők erre számítottak –, akkor még lett volna lehetőségük részt venni az idei felvételi eljárásban. Nem így történt, a kormányhivatal nem adott helyt a fellebbezésnek. A vizsgabiztos ráadásul csak a bizonyítványosztáskor szólt az érettségizőknek, hogy a vizsgaeredményeiket törölték, és nem kapnak bizonyítványt.

Tóth Gábor most az Indexnek azt mondta, nem történt csalás, korábban az Oktatási Hivatal is mindent rendben talált, az ügyben folytatott eljárás során pedig a gimnázium képviselőit meg sem hallgatták. Ő maga szombat reggel tudta meg, hogy leváltják, tanárként viszont maradhat az iskolában.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.