Szintet lépnek: félmilliárd forint a volt kormányszóvivő alapítványának

2016. december 23. 10:07 - szerző: Ónody-Molnár Dóra

Bőkezű támogatást kap a kormánytól Nagy Anna volt szóvivő kicsiny alapítványa. Nem tudni ugyanakkor, milyen szakmai programra megy el annyi pénz, amennyiről a szociális ágazatban dolgozó civil szervezetek nagy része még csak nem is álmodhat.

A karácsonyi készülődés leple alatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára bejelentette, hogy félmilliárd forint támogatást nyújtanak egy olyan budapesti központ létrehozásához, amely az egyszülős családokat támogatja. Ezt a budapesti központot történetesen az Orbán-kormány volt szóvivője, Nagy Anna hozná létre annak az alapítványnak a keretében, amelynek éppen ő az elnöke. Mint kiderült, Nagy Annáék kis alapítványként indultak, de mivel nagyon sok családnak szeretnének valódi segítséget nyújtani, ezért – idézzük az államtitkárt – "szintet kell lépni". Ezt segíti a most kapott támogatás. Már keresik a megfelelő helyszínt, és a jövő év közepére állhat fel a központ, ahol mások mellett jogászok, családsegítők, pszichológusok, szakemberek segítik majd az egyszülős családokat – közölte az államtitkár az MTI tudósítása szerint.

Valószínűleg sok alapítvány szeretne ugyanígy „szintet lépni”, de nem mindenki kap ehhez félmilliárd forintot a kormánytól. De vannak más gondok is.

Nagy Anna

Nem teljesen érthető például, hogy miért pont egy budapesti központ létrehozását támogatja a kormány. Egyedülálló szülőként gyereket nevelni valóban szegénységi kockázatot jelent, de a KSH adatai szerint jellemzően nem Budapesten élnek a legszegényebb emberek, ami érthető is, hiszen a fővárosban több a munkalehetőség és a bölcsődei férőhely. Vajon az a tárca elképzelése, hogy az érintett szülők Nógrádból vagy Szabolcsból eljönnek Budapestre tanácsadásra és terápiára? Vagy ha nem így képzelik el, akkor hogyan terveznek a vidéki szülők célzott megsegítését? – tettük fel a kérdést az EMMI sajtóosztályának. Az is érdekelt minket, hogy ebből a hatalmas összegből miért egyetlen központot támogatnak, hiszen ennyiből akár 10-15 kisebb központot is létre lehetne hozni, nagyjából országos lefedettséggel.

Nagy Anna a jövő év közepére ígérte a központ felállítását. Ez azt jelenti, hogy 2017 júniusára föláll az intézmény. Vajon hogyan fogják ennyi idő alatt az összes szükséges közbeszerzési eljárást lefolytatni? Hogyan megy végig a hatósági engedélyeztetés folyamata? Összehasonlításképp: egy családi napközi megnyitása esetén – ahol nincs közbeszerzés, tehát az ügymenet jóval egyszerűbb – mindez nagyjából közel egy évet vesz igénybe.

A tervek szerint a központban "mások mellett jogászok, családsegítők, pszichológusok, szakemberek segítik majd az egyszülős családokat". De mégis kik? Az alapítvány honlapján ugyanis semmilyen információ nincs a szakemberekről. A honlap nem tartalmaz konkrét, az alapítvány által szervezett programokat, még az elérhetőség alatt is csak egy üres ablak ugrik fel. A "friss hírek" menüpont alatt a legutolsó hír augusztusi keltezésű, ami egy előadás volt, és nem a szülőket, gyerekeket segítő szakmai program. Egyébként is, szakmai programoknak nyoma sincs a honlapon, hacsak Nagy Anna könyvét nem tekintjük ilyennek. Az alapítvány a kitartó internetes keresés ellenére sem tűnik továbbá komoly aktivitást mutató szervezetnek.

Mindezek alapján adódik az a kérdés is, hogy mivel érdemelte ki a félmilliárd forintot az alapítvány? Esetleg a korábbi munkájával? Ha igen, arról mit lehet tudni? Vagy annyira megbízik a kormány Nagy Anna terveiben, hogy az adófizetők pénzéből látatlanban megelőlegezi a bizalmat?

Idetartozik, hogy vannak más civilek is, akik az egyszülős élethelyzet segítésére szerveződnek, ezek egyike például a Gyermekeiket Egyedül Nevelő Szülők Országos Egyesülete. Vajon milyen objektív szakmai kritériumok alapján kapta ezt a hatalmas pénzt mégis a volt szóvivő alapítványa? Van-e köze a pénzről szóló döntésnek ahhoz, hogy Nagy Anna jó kapcsolatokat ápol a kormánypárttal? – tettük fel ezt a kérdést is az EMMI-nek.

A minisztérimtól kapott válasz szerint: az egyedülálló szülők aránya és száma a fővárosban a legmagasabb, ez teszi indokolttá a központ budapesti létrehozását. A megítélt támogatás azonban természetesen nem csak a fővárosban élő egyedülálló szülőket fogja segíteni, hiszen a 21. században, a technikai vívmányoknak köszönhetően a különféle szaktanácsadási lehetőségeket a vidéken élő érintettek is igénybe tudják venni. Emellett a központ munkatársai személyesen is rendszeresen látogatnak meg családokat Budapest határain kívül.

A jövőre létrejövő központ egy úgynevezett modell vagy pilot-központ lesz, amely magában foglalja egy egyszülős családokat segítő módszer kidolgozását. Ezt később más, akár vidéki központok is sikerrel alkalmazhatják. A most elnyert összeg tehát ennek egy egyszeri költségét fedezi, valamint nemcsak a központ létrejöttét, hanem annak több éves, zavartalan működését is biztosítja, egy négy éves projekt keretében, egészen 2020 végéig.

A támogatásnak köszönhetően bővülhet az Alapítvány által nyújtott szolgáltatások és a segítő szakemberek, önkéntesek száma is. Fontos hangsúlyozni, hogy a félmilliárdos összeget, bár névleg az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványhoz kötik, annak felhasználásában több civil szervezet is közreműködik majd, hiszen a központ, az Alapítvány által benyújtott szakmai program alapján egy civil szervezetek együttműködését koordináló központként is funkcionálni fog.

Az Alapítvány annak megelőzésében is szeretne szerepet vállalni, hogy a még stabil helyzetben lévő egyszülős családok a szegénységi küszöb közelébe kerüljenek, könnyítve ezáltal a sokszor már így is kapacitáshiánnyal küszködő családsegítő központok terhein. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány az ország egyik, ha nem a legrégebben működő, egyszülős családokat segítő szervezete, amely 2005-ben alapult, tehát immáron 11 éve segíti a gyermeküket egyedül nevelőket, ez idáig jelentősebb támogatás nélkül.

A szervezet a 2005 óta eltelt időszakban több programot, rendezvényt is megvalósított. Két nagyobb konferenciát rendezett az egyszülős családokról, nyáron több napközis tábort szervezett olyan gyermekeknek, akiket egy szülő nevel, valamint adományokat is rendszeresen oszt a rászorulóknak. A most elnyert összegnek köszönhetően a központ létrehozása és működtetése mellett az imént említett programok folytatása is biztosított.