Tüntetés az SZFE-ért: „Innen Oscar-díjas művészek kerültek ki, akik ide járnak, vért izzadva tanulnak, hogy képviseljék az országot”

2020. június 21. 17:48 - szerző: 168 Óra

Tüntetést szerveztek vasárnap délutánra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az intézmény modelljét átalakító kormányzati terv ellen, amellyel szeptemberre alapítványi egyetemmé tennék azt,

vagyis gyakorlatilag magánosítanák az SZFE-t.

Az iskola vagyona, ingatlanai és fontosabb döntési körei egy erre a célra létrehozott alapítványhoz kerülnének. Tiltakoztak korábban az egyetem volt diákjai, Enyedi Ildikó, Mácsai Pál, Pálfi György, Ónodi Eszter, Schilling Árpád, Rév Marcell, Stohl András, Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Vecsei H. Miklós, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Játékfilmrendezők Szövetsége és a határon túli egyetemi oktatók is kifejezték szolidaritásukat.

A tüntetők fő üzenete, hogy a „privatizáció” szó nem olvasható az Alaptörvényben, csakis az egyetemi autonómia. Vasárnap délután több százan – az Index szerint ötszázan – jelentek meg az egyetem budapesti, Vas utcai épületénél. Máté Gábor, Pelsőczy Réka, Koltai Róbert, Parti Nagy Lajos, Csákányi Eszter is megjelent. Több demonstráló "#Free SZFE" feliratú táblával érkezett.

Fotó: kurti

„A szívem nagyon fáj. Adni kéne egy kis jogot, attól talán elmúlik" – kántálták a tömegben.

Béres Bence, az egyetem harmadéves színművész hallgatója az elsők között felszólalva azt kérdezte: vajon milyen gyalázkodó cikkek jelennek meg holnap róla? „Hogy kárt okozok a családomnak, barátaimnak, egyetemnek? 2020-ban ez nincs rendben!”. A fiatal színész szerint nevetséges, hogy az egyetem ne szolgálná a magyarságtudatot, innen Oscar-díjas művészek kerültek ki,

akik ide járnak, vért izzadva tanulnak, hogy képviseljék az országot.

„Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük.” – ezt már Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE oktatója mondta. Megkérdezte, vajon tudják-e azok, akik most szét akarják verni az SZFE-t, hogy, kik ők? Az SZFE-n az egyén, az individuum a fontos, ez egy tehetséggondozó egyetem, amely 155 éve bocsátja ki a tehetségeket. A színész Kertész Imrét idézve zárta beszédét, „a totalitarianizmusban az egyetlen menekülés a tudás”.

Szöllősi Barnabás forgatókönyvíró, az egyetem doktorandusz hallgatója arról beszélt, az egyetemi hallgatók tartják fenn az universitas eszméjét. Aki a szellemet piacosítja, alapítványba szervezi, a szabadságot piacosítja el. Az autonómiáért a végsőkig kitartanak. „Tudjuk, hogy a piacosítás azzal jár, hogy nem lesz állami hely. Mi még tudjuk, ki a zsarnok, mi a szabadság, egyenlőség. Mi nem csak az SZFE szabadságáért küzdünk, hanem minden egyetem szabadságáért” - mondta az író. 

A diákoknak üzent Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező is, szavait Szurdi Panni – Xantus Barbara és Szurdi Miklós lánya – tolmácsolta: „Szabadság nélkül nincs alkotás, nincs boldogság. Az iskola van értetek és nem ti az iskoláért. A kultúra alapvető emberi jog.

A tanulás lényege a szabadság. Ezt akarják elvenni tőletek.

Egy nemzet kultúrája nem lehet lokális, az a határokon át hat, globális, így lesz nemzeti.”

 

A hallgatók telefonról felolvasva előadták József Atilla Levegőt című versét. Üzent Enyedi Ildikó is, ő azt mondta, a minisztérium nem nevezi ki a rektort, aztán erre hivatkozva változtatja meg a fenntartói modellt. Nem egyeztetnek. Arra hivatkoznak, hogy nem a nemzeti kultúra részét képezi, noha 155 éve így van az SZFE-n. 

A tüntetők követeléseket fogalmaztak meg Palkovics Lászlónak, a felsőoktatást is felügyelő innovációs és technológiai miniszternek:

  • A rektort továbbra is az egyetem jelölje ki. Nevezzék ki az egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet (Upor László jelenlegi rektort szeretnék továbbra is vezetőnek).
  • Kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket.
  • Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.

Az SZFE hallgatói egyébként meghívták Palkovicsot egy nyilvános egyeztetésre is, állítólag a meghívást, „ha közvetlen megkeresést kap”, kész elfogadni. A modellváltás egyébként hat felsőoktatási intézményben - az Állatorvostudományi Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Neumann János Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Soproni Egyetemen – már megkezdődött, augusztus 1-jétől ezek immár gyakorlatilag magánegyetemi formában működnek.

A hetedik lenne az SZFE, a nyolcadik pedig a Corvinus.