Átszállították az elmegyógyintézetből a börtönbe Szilágyi István fiát, vélhetően nincs akadálya a büntethetőségének

2020. július 29., 07:00

Szerző:

Átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) Szilágyi István színművész fiát. A gyanú szerint a 49 éves férfi májusban olyan súlyosan bántalmazta édesapját, hogy a 82 éves színész belehalt sérüléseibe – írja a Blikk.

A színművész fia majdnem három hónapot töltött az IMEI-ben, ahol vizsgálták, ám nemrégiben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegébe került át.

Így szeptemberig, ameddig elrendelték a letartóztatását, letartóztatásban marad.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta a lapnak, hogy a Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg Sz. Péter IMEI-ben való kezelését.

A bíróság elfogadta az indítványt.

A férfi már korábban, 2017-ben is súlyosan bántalmazta édesapját, akkor a színésznek több bordája is eltört. Emiatt 2018 júliusában a bíróság bűnösnek mondta ki őt, és 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Akkor is a Venyige utcai intézetben raboskodott.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint bár pszichésen megterhelő lehet a gyanúsított számára az áthelyezés, nem biztos, hogy rosszul járt a férfi.

– Az, hogy kiengedték az IMEI-ből, azt feltételezi, hogy a vizsgálatok során megállapították, hogy nem ön- és közveszélyes, azaz nem indokolt a fokozott megfigyelés. Az intézményben azt is vizsgálták, hogy a bűncselekmény elkövetésekor és utána milyen mentális állapotban volt, hogy mennyire beszámítható

– jelentette ki a szakember.

Hozzátette, hogy a rabnak most olyan, mintha „hazamenne”, hiszen ismeri a büntetés-végrehajtási intézetet. Makai Gábor megjegyezte azt is, hogy a férfi áthelyezése azt is sejteti, hogy a férfi büntethetőségének nincsen akadálya.