Szijjártó szerint csak az az egyetem nem állapodik meg a magyar kormánnyal, amelyik politikai balhét akar

2017. július 14. 17:27 - szerző: 168 Óra/MTI

A CEU-ról nem tett említést.

Szijjártó Péter az MTI előtt emlékeztetett, hogy a felsőoktatási törvény értelemében az Európai Unión kívüli országok egyetemeinek vonatkozásában a további magyarországi működés fenntartásához államközi megállapodás megkötésére van szükség. Ma írták alá az első olyan megállapodást, amely egy EU-n kívüli egyetem magyarországi intézményének további működéséről szól. Ez a Maryland állambeli McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről szól.

Fotó: MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium

A külügyminiszter felidézte: a McDaniel College-ot 1867-ben alapították, 150 éve rendelkezik campusszal a marylandi Westminster városában. Az intézmény tehát egy az Egyesült Államokban régóta működő, komoly hagyományokkal rendelkező egyetem - mutatott rá. Mint mondta, az aláírt megállapodásban rögzítették, hogy az egyetem az amerikai akkreditációjának keretében adja ki a diplomákat a budapesti hallgatóknak, akiknek négyéves, angol nyelvű alapképzést nyújt. A magyar jogrend szerint a hatályba lépéshez szükséges belső eljárásokat november 15-ig elvégzik - tette hozzá.

Szijjártó hangsúlyozta, a ma megkötött megállapodás a bizonyíték arra, hogy a felsőoktatási törvény által előírt feltételek teljesen normálisak és teljesíthetőek. Az egyezmény bizonyíték arra is, hogy ha valaki nem „politikai balhét” akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről – fogalmazott. Úgy vélte, a Magyarországon működő oktatási intézményeknek a magyar jogszabályokat kell betartani, és a tény, hogy egy 150 éves hagyományokkal rendelkező amerikai egyetem „simán tudja teljesíteni a feltételeket”, azt mutatja, hogy minden komoly intézmény teljesíteni tudja azokat, ha akarja. A megállapodás azt is bizonyítja, hogy a felsőoktatási törvény semmilyen módon sem veszélyezteti a felsőoktatás szabadságát, hiszen van egy Magyarországon hosszú évek óta működő amerikai egyetem, amely a megállapodással minden probléma nélkül működhet tovább - magyarázta. A tárcavezető megjegyezte: a McDaniel College-nak az Egyesült Államokban háromezer, Magyarországon pedig száz hallgatója van.

Arról, hogy a tárgyalások hogyan állnak New York állammal a CEU ügyében, Szijjártó nem tett említést. A törvény célkeresztjében főként a Soros György alapította egyetem áll.