Szijjártó Péter megosztotta vasárnap reggeli gondolatait, hazugságokról, csúsztatásokról, álhírekről szólnak

2020. április 5., 11:13

Szerző:

Pénteken „összeültek” az EU-tagországok külügyminiszterei a koronavírus miatt kialakult helyzet megvitatására – osztotta meg Szijjártó Péter, és mint a Facebook-oldalán írta, már csak 27-en vannak, „de nyugodtan odatehettünk volna egy huszonnyolcadik széket is a virtuális asztal köré - a képmutatásnak”. 

Szijjártó szerint ugyanis számos kollégája „egész héten önfeledten terjesztette” a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatos véleményeit, amelyek azonban főleg hazugság, csúsztatások, álhírek voltak. Ezt természetesen a külügyminiszter a szemükre vetette, vélhetően nem értettek egyet a magyar rendkívüli jogrend határidő nélküliségével.

„Megkértem őket arra, hogy először olvassanak, aztán beszéljenek. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egyikük sem olvasta el a törvényt, mielőtt nyilatkozott róla. Pedig az nem hosszú: három oldal, és minden »aggodalmukra« ott van benne a válasz.

Ezek után Szijjártó megígérte a többi külügyminiszternek, szívesen elküldi nekik a törvényt, de nem fér a fejébe: miközben Európában ezernél is többen halnak bele naponta a világjárványba, tízezrével fertőződnek meg emberek, a finn, osztrák, görög, német, dán, luxemburgi, holland és svéd miniszterelnökök, miniszterek, pártelnökök azért „aggódnak”, ki dönt a veszélyhelyzet végéről Magyarországon.

„Ha nem éppen egy világjárvánnyal küzdenénk, akkor azt mondanám: szánalmas. Viszont most, hogy éppen egy világjárvánnyal küzdünk, inkább riasztónak tartom” – zárta vasárnap reggeli gondolatait Szijjártó.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.