Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Schmitt Pál és Orbán Ráhel mentora is tanít majd a Magyar Diplomáciai Akadémián, ahol 250 ezer forint lesz a havi ösztöndíj

2020. május 27. 19:34 - szerző: Magyar Narancs/168 Óra

Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly, a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán jelentette be, hogy elindul a Magyar Diplomáciai Akadémia, melynek elvégzése előfeltétele lesz annak, hogy valaki csatlakozhasson a külügy állományához. Ugyanott készítik fel a leendő nagyköveteket és főkonzulokat is a külszolgálat előtt.

Magyar Narancshoz eljutott az akadémia tantervének egyik verziója, amelyet a külügyben köröztettek véleményezésre. Ebből kiolvasható, milyen kurzusokon kell majd részt venniük a leendő diplomatáknak, és a nagykövetségek vezetőinek.

A Nemzetközi politika és globális kormányzás című kurzust Douglas Murray brit bestseller-író tartja, akinek nézetei egybevágnak a magyar kormány migránsozós Nyugat-kritikus narratívájával, de órát tart többek között a NER-nek kedves amerikai geopolitikai elemző, George Friedman, akinek a könyvét a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott PAGEO adta ki.

A Nemzetközi politika és globális kormányzás című kurzust Douglas Murray brit bestseller-író tartja, akinek nézetei egybevágnak a magyar kormány migránsozós Nyugat-kritikus narratívájával, de órát tart többek között a NER-nek kedves amerikai geopolitikai elemző, George Friedman, akinek a könyvét a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott PAGEO adta ki.

A regionális tanulmányok előadás-sorozaton a fiatalok megismerkedhetnek Maróth Miklós arabistával is, a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetőjével, prezentációs gyakorlatokat pedig a Patrick Egan amerikai politikai tanácsadó-jogász, érdekeltségébe tartozó FWD Affairs Kft. tart. Egan életrajzában azzal büszkélkedik, hogy szerepelt Tusványoson és moderált beszélgetést a Terror Házában is.

A leendő misszióvezetőket mások mellett a Szijjártó főtanácsadójává avanzsált Gyurta Dániel olimpiai bajnok, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, Baán László kormánybiztos és az Orbán Ráhel mentoraként emlegetett Zsidai Roy vendéglős okítja majd a hozzájuk illő témákban.

A magyar felsőoktatásban megszokotthoz képest bőkezű, havi nettó 250 ezer forintos ösztöndíjjal dotált programra bármilyen alapdiplomával – azaz külügyi képzettség nélkül is – jelentkezhetnek a fiatalok.