Szijjártó Péter sajnos nem árulhatja el, hogyan jött Magyarországra útlevél nélkül a börtönbüntetésre ítélt macedón exkormányfő

2018. november 14., 15:57

Szerző:

– Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor természetesen szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére, gondolom a menekültügyi eljárás alanya is, addig azonban további tájékoztatást nem tudok önnek adni. Nekem semmilyen jogom vagy felhatalmazásom nincs arra, hogy folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról bármilyen információt adjak, különös tekintettel arra, hogy azt nem egy általam felügyelt intézmény végzi

– hárította el szerdán a 444 videójának a tanúsága szerint a külgazdasági és külügyminiszter a Nikola Gruevszki macedón exkormányfő sorsát firtató kérdést. A macedón politikus tegnap a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországra menekült és menedékjogot kért a halálos fenyegetések és a kétéves börtönbüntetés elől, amelyre májusban vesztegetés miatt elítélték. Kedd este Pintér Sándor tárcája a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy Nikola Grievszki Magyarországon van, Szijjártó Péter viszont annak ellenére nem akart felvilágosítást adni az ügyről – másodjára sem –, hogy közben kiderült, a macedón exkormányfő útlevél nélkül jött Magyarországra. Ezt így csak legfelsőbb szerb és a magyar politikai körök jóváhagyásával tehette meg.

Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ami a Szijjártó Péter által említett menekültügyi eljárást illeti, az Magyarországon rendkívül szigorú, és mivel Macedónia biztonságos országnak számít, Nikola Gruevszki menedékjogi kérelmét valószínűleg el kellene utasítani. Ez alól hivatalosan a börtönbüntetése sem jelenthet kibúvót, arról nem is beszélve, hogy Budapestről vissza kellene vinni Röszkére, a tranzitzónába.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.