Félelem uralkodik a külügyben, egymás után rúgja ki az embereket Szijjártó Péter

2020. február 22., 08:08

Szerző:

A Népszava információi szerint a Szijjártó Péter üzbegisztáni látogatása után menesztették a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Oroszország, Kelet-Európa és Közép-Ázsia főosztályának vezetőjét, Kudrjavcev Jenőt.

A lap úgy tudja, hogy az út jelentőségéhez képest a diplomatának jelentéktelen ügy miatt kellett távoznia. Ő volt a felelős – a két ország gazdasági-, diplomáciai kapcsolatait, a vitás, megoldatlan ügyeket összegző – miniszteri felkészítő anyag tartalmáért, és ezzel nem volt elégedett a miniszter.

Az üzbég fél felvetett egy olyan témát is, amiről a felkészítő nem tartalmazott információt,

Szijjártó Péter emiatt váltotta le Kudrjavcevet.

Nem ő az egyetlen áldozat. Nemrég szintén egyetlen hiba miatt váltották le Szilágyi Balázst, aki a visegrádi együttműködés és Közép-Európa főosztályt vezette. Korábban a Hableány tavaly májusi katasztrófája után menesztették Sipos Sándort a Leggyorsabban fejlődő gazdaságok főosztályának éléről – ide tartozik Dél-Korea is –, az ok ebben az esetben egy Szijjártó Péter által nem megfelelő minőségűnek tartott kommunikációs felkészítő volt.

A Népszavának több forrása is arról számolt be, hogy

az érintett vezetők körében félelem uralkodik,

mindenki attól tart, hogy a legapróbb hiba is derékba törheti külügyminisztériumi karrierjét.

A minisztérium péntek estig nem válaszolt a lap kérdéseire.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.