Kitapsolta Szabó Tímea felszólalását a Fidesz-frakció, éles vita a koronavírus elleni fellépésről a Parlamentben

2020. április 20., 15:56

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődött a Parlament hétfői ülése. A tárcavezető köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, majd beszámolt az eszközbeszerzésekről. Elmondta, az elmúlt héten 21 repülővel és 3 kamionnal szállítottak egészségügyi védőfelszereléseket. 

Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót az Országház elő
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tételesen 22,5 millió egészségügyi maszk érkezett, ezek döntő többsége sebészi maszk, 1,8 millió ad magasabb védelmet. Eddig összesen csaknem 73 millió maszk érkezett az országba, további 75 millióra leszerződtek. 220 lélegeztetőgép érkezett, ezzel együtt 538 új import gép van. 50 ezer teszt is befutott, ezzel több, mint 402 ezerre nőtt az importtesztek száma. 10,6 millió szemüveget, sapkát, védőruhát sikerült beszerezni. Kínából 4 ezer ember kezelésére elég gyógyszer érkezett.

A miniszteri felszólalásra röviden reagálhattak a frakciók. Arató Gergely DK-s politikus azzal kezdett, hogy Szijjártó "termelési beszámolóiban gyönyörködhetnek", de a valóban fontos kérdésekről nem tudnak. Megkérdezte, ha valóban május 3-ra várják a járvány tetőzését (mint ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök elárulta egy hétvégi kórházlátogatáson), miért kezdik 4-én az érettségit.

Felhozta azt is, hogy miközben Kásler Miklós arról beszél, kevés a fertőzés és a haláleset, miért veszítünk el minden 10. beteget. 

Ha valóban jók az adatok, mint állítják, miért van szükség arra, hogy embertelen módon kidobjanak embereket a kórházból?

Amíg erről nem beszélnek, nincs hitele a kormány döntéseinek - mondta Arató.

Szabó Tímea párbeszédes politikus azzal kezdte, hogy "Orbán Viktor egy hónapja nem meri idedugni a képét", nem mer beszámolni arról, mi folyik az országban. Ő is felhozta, hogy Magyarországon a világon a legmagasabb a halálozási ráta, majd számon kérte, ha megvan a védőfelszerelés, miért halnak meg ennyien.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Amikor ott tartott, hogy

Erdélybe, Horvátországba küldtek maszkot,

a kormányoldal vastapsba kezdett, nem is hagyták abba Szabó felszólalásának végéig.

Az ellenzéki képviselő ezért nem is tudta befejezni a hozzászólását.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya a 168 Óra érdeklődésére azt közölte, a taps Szabó Tímea azon mondatának szólt, amelyben felsorolta, hogy a külügyi tárca mely határon túli magyar közösségeknek juttatott el védőfelszereléseket. 

"Azt valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért, természetes, hogy segíteni kell annak a több millió magyarnak, aki saját akaratán kívül a határon túl él.

Egyúttal mélyen elítéljük, hogy a Párbeszéd frakcióvezetője számon kérte és megtagadná ezt a segítséget."

A viharos tetszésnyilvánítással nem tudtam mit kezdeni

- mondta Kövér László házelnök, de nem adott több időt Szabónak. "Szégyellje magát, elszabotálta a felszólalásomat" - szólt vissza Szabó.

Az ellenzéki politikus később a 168 Órának azt mondta, a Fidesz szerinte a saját házszabályát is megszegte, amikor Kövér László nem hagyta végigmondani a felszólalását. A kormánypártok pedig "végtelenül cinikus" jelzővel illette, mivel csak egy felsorolást tett, hová adományozott maszkokat a kormány. Szabó Tímea hangsúlyozta, nem mondott olyat, hogy ne adjunk a határon túlra védőfelszereléseket.

A fideszes Kósa Lajos megdöbbent, hogy Szabó Tímea számon kéri, hogy 77 millió maszkból miért adunk néhány ezret határon túlra.

Megdöbbentő ez az érzéketlenség, önnek semmit sem jelent a testvéri, baráti, humanitárius segítség.

Majd annyiban egészítette ki Szijjártót, hogy ezekért az eszközökért meg is kell küzdeni.

A jobbikos Lukács László György a felhatalmazási törvényre utalt vissza: lám, ülésezik a Parlament, ennyi erővel a kormány rendelkezéseiről is nyugodtan dönthettek volna. Számon kérte, hogy miért foglalták le a XII. kerületbe érkezett maszkokat, szerinte a szociális és rendvédelmi dolgozóknak is szükségük lenne maszkokra. Lukács szerint többet kéne tesztelni,

most sötétben sétálunk, nem tudjuk, hányan betegek, ez hamis biztonságot ad.

Majd megkezdőtek a normál napirend előtti felszólalások, amit Szabó Tímea kezdett. Szerinte "Orbán emberek halálát, súlyos szenvedését arra használja, hogy még többet lopjon, kisemmizze az önkormányzatokat", később Kásler Miklóst hentesezte azért, mert végstádiumos rákos betegeket, amputált betegeket is hazaküldtek a kórházakból az ágyak felszabadítása miatt.


Kövér László az utolsó másodpercekre elvette tőle a szót, és figyelmeztette, mondanivalóját nem súlyosbítja az a kocsmai hangnem, amit használ. Szerinte Szabó modortalansága túlment minden határon. Dömötör Csaba államtitkár válaszolt a felszólalásra, ő Karácsony Gergely főpolgármester felelősségéről beszélt, azt mondta,

a Pesti úti idősotthon lakói és dolgozói közül 223 ember fertőződött meg, 23-an elhunytak.

Ez egy gócpont - mondta Dömötör, aki arra is kíváncsi, Szabó mikor kéri számon Karácsonyt ilyen stílusban a "megszorítások" miatt.

Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc DK elnök is felszólalt, aki azt mondta,

az elmúlt hetek döntései alapján úgy látja, a kormány nem bátor, hanem vak és felelőtlen.

Nem látott még olyan szakértői elemzést, ami alátámasztja a 36 ezer kórházi ágy felszabadítását, nem érti, mi van ennek a hátterében. Idézte a makó önkormányzat fideszes frakcióvezetőjét, aki Gyurcsány szerint arról írt, a bent fekvő betegek többségét a családok csak ott "parkoltatják". Gyurcsány szerint ez nem igaz, illetve ha a miniszter szerint csak azokat küldik haza, akiknek nincs szüksége kórházi ellátásra, akkor ez milyen egészségügyi és kórházmenedzsment?

Nem tudja, mi lesz a hazaküldött emberekkel, ahogy azt sem érti, miért kell május 4-én megtartani az érettségit, ha Orbán szerint előző nap tetőzik a járvány.

A Szentírásban nincs lefektetve, hogy az érettségit meg kell tartani május elején

- mondta, és azt ajánlotta, a kormány beszéljen a diákok, tanárok képviselőivel, hogy a legjobb megoldást kiválaszthassák.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.