Szijjártó Péter kimondta, az Orbán-kormány nem akarja aláírni a szerződést a CEU budapesti működéséről

Nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU az Egyesült Államokban is oktatási tevékenységet folytat.

2018. november 20., 20:20

Szerző:

A külgazdasági és külügyminiszter egy keddi brüsszeli sajtótájékoztatón beszélt a CEU ügyéről, az Orbán-kormány ugyanis hónapok óta nem akarja aláírni New York állammal azt a szerződést, amely lehetővé tenné, hogy az egyetem a bécsi költözés helyett továbbra is Budapesten működjön. Bár a kétoldalú megállapodást az egyetem szerint december 1-ig szignálni kellene, Szijjártó Péter kedden azt mondta „mi a magunk részéről nem látjuk bizonyítottnak”, hogy a CEU az anyaországának számító Egyesült Államokban is oktatási tevékenységet folytat.

– Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne, hogy egy újabb megállapodást írjak alá

– fogalmazott a tárcavezető, aki két hasonló szerződést már aláírt két amerikai szövetségi állammal és egyet a Kínai Népköztársasággal.

A felsőoktatási törvény hírhedt tavalyi módosítása, a lex CEU értelmében egy külföldi egyetem csak akkor folytathat oktatási tevékenységet Magyarországon, ha az anyaországában is képzést folytat. Ezt a CEU a New York állambeli Bard College-dzsal kötött együttműködés keretében már teljesíti, az Orbán-kormány azonban ennek ellenére nem hajlandó aláírni a megállapodást a New York-i vezetéssel. 

A CEU bécsi költözését vetíti előre, hogy az egyetem alapítója, Soros György vasárnap Sebastian Kurz kancellárral, hétfőn pedig Heinz Fassmann oktatási miniszterrel tárgyalt az osztrák fővárosban. Találkozójuk után az oktatási miniszter úgy nyilatkozott, Bécs nagyon örülne, hogy egy olyan prominens és jó egyetem, mint a CEU az ő városukban költözne.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.