Szijjártó Péter egyik helyettes államtitkárával találkozott Nikola Gruevszki a 444 szerkesztősége melletti lakásban

Hatalmasat égett a magyar diplomácia. Belföldön.

2019. június 8., 19:50

Szerző:

Joó Istvánnal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök, amikor pénteken a 444 kiszúrta, hogy bemegy egy szerkesztőség melletti lakásba Budapesten a Margit körúton – derül ki a portál cikkéből. A 444 munkatársai érkezéskor vették észre a hazájában két évre ítélt ítélt, de Magyarországra menekülő és itt politikai menedékjogot szerző exkormányfőt, Joó Istvánt pedig a szomszéd lakás előszobájában pillantották meg, amikor Nikola Gruevszki távozáskor meglátta az újságírókat, és visszahőkölt. A szomszéd lakást először Nikola Gruevszki hagyta el. Arról, hogy ő milyen kérdéséket kapott, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Vele együtt a szomszéd lakás tulajdonosa lépett ki, hogy elkísérje az észak-macedón politikust a német rendszámú kocsijáig, később pedig egy kameratásákával hagyja el a helyszínt, utolsóként pedig Joó István távozott. A 444 munkatársai elsőre nem ismerték fel a politikust, akit percekig kísértek először a lépcsőházban, aztán az utcán, magyarul, aztán angolul tettek fel neki kérdéseket, de ezek egyikére sem válaszolt. arra, hogy valójában kicsoda, a kezében tartott, Budapest Water Summit 2016 notesz alapján jöttek rá.

Joó István 2018 óta tölti be export növeléséért felelős helyettes államtitkári posztot. Előtte vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos volt, és mint ilyen, az egyik szervezője a Budapest World Summit 2016-nak.

Nikola Gruevszki börtönbüntetése
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Az nem világos. hogy a találkozót esetleg szándékosan szervezték-e a 444 szerkesztőség melletti lakásba – erre feltehetőleg nem a válasz –, amelynek tulajdonosa két kínai állampolgár. Egyikükről a 444 kiderítette, hogy letelepedési kötvénnyel érkezett Magyarországra, ami pedig az egész ügyet illeti, a portál elküldte a kérdéseit a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Így a többi közt azt, hogy 

  • miért találkozott Joó István Nikola Gruevszkivel,
  • milyen gyakorisággal találkoznak az Orbán-kormány képviselői Nikola Gruevszkivel, és miről tárgyalnak vele,

illetve hogy a tárca érez-e ellentmondást a pénteki találkozó és a hivatalos álláspontja között, vagyis hogy Nikola Gruevszkinek adott magyar menedékjog  ügyében nem játszott szerepet a politika.

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.