Hol van Szijjártó? Öltönyben a munkahelyén vagy egy jachton az Adrián?

Vasárnap az Adrián fotózták le a külügyminisztert, a Facebookon viszont egészen más képet mutat.

2020. augusztus 18., 13:33

Szerző:

„Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán” – írta Szijjártó Péter közösségi oldalán hétfőn. A poszt szerint reggel a lett, az észt és a litván külügyminiszterrel tárgyalt, és Orbán Viktorral is egyeztetett. Vasárnap egy öltönyös, tárgyalótermi képet tett közzé, és azt írta: telefonon beszélt Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszterrel a fehérorosz válságról.

Az Átlátszó viszont ugyanezen a napon, augusztus 16-án a Lady MRD luxusjachton fotózta le Szijjártót, az Adriai-tengeren.

(A Lady MRD tulajdonosa Szijj László, a negyedik leggazdagabb magyar.) Azt feltételezik, hogy a külügyminiszter ekkor már jó pár napja a Mészáros Lőrinc köre által is használt luxusjachton pihent. A Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe. Ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta.

Fotó: Németh Dániel - Átlátszó.hu / Facebook

 

A Lady MRD ezután elindult Splitből, augusztus 13-án csürtörtökön Visen, a Komiza melletti partrészen horgonyzott le, majd északnak fordult, és pár napot a parttól távol a Kornati szigetek öbleiben töltött. Vasárnap reggel Zut szigete mellett szedte fel a horgonyt, és indult vissza délre.

Az Átlátszó egy bérelhető gumicsónakkal eredt a nyomukba, ami szemmel láthatóan váratlanul érte Szijjártót. 5-10 perccel később vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból fotózta a hajókat és az utasokat. Negyed óra elteltével a hajón kikapcsolták a tengeri navigációt, és eltűnt a térképről.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.