Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Szijjártó az otthoni célú lélegeztetőgépekről: olyan eszközöket hozatott be a kormány, amilyeneket az egészségügy kért

2020. május 18. 15:33 - szerző: MTI/ 168 Óra

Továbbra is érkeznek maszkok, tesztek, 3800 lélegeztetőgép érkezett eddig – számolt be a Parlamentben a hihetetlen kormányzati eredményekről Szijjártó Péter külügyminiszter, aki magyarázattal is szolgált a szegedi altatóorvos által közölt információra, ami szerint a Kínából rendelt lélegeztetőgépek egy része bizonyosan csak otthoni használatra alkalmas, koronavírusos betegek kezelésére, állapotának segítésére nem.

Egyrészt „orvosszakmai vitának” nevezte az állítást, másrészt azt mondta: különböző eszközöket különböző ellátási fázisokban használnak, és

„amit az egészségügyi terület kér, mi azt rendeljük meg és szállítjuk le”

Szijjártóra csak úgy záporoztak az ellenzéki kérdések, ketten is – Arató Gergely (DK), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) – a rossz minőségű kínai eszközökről érdeklődtek, amire a külügyminiszter azt mondta, minden országnak le kell majd vonni a saját magára vonatkoztatható tapasztalatokat a világjárványból. Például azt, hogy a világ teljes egésze egy külső forrástól függ, ha egészségügyi eszközökről van szó,

és mi „nem a saját szórakoztatásunkra vásárolunk majdnem mindent Kínából, hanem mert ott lehet azokat megvenni”, mondta.

A kormány már gondolkodik saját gyártási kapacitásban, maszkok és lélegeztetőgépek tekintetében már elindult a munka, közölte Szijjártó.

Az Országgyűlés plenáris ülése Szijjártó Péter napirend előtti felszólalása, 2020. május 18-án

Kérdésekre Szijjártó még beszélt arról is, hogy a kormánynál támogatásért jelentkező vállalkozásokról nem tartják számon, hogy fideszes vagy MSZP-s, de ez nem érdekli őket, ha érdekelné, a Wallisnak nem adtak volna támogatást, ahogy Kóka János és Leisztinger Tamás cégeinek sem, később megjegyezte, az ellenzék „többször keverte gyanúba a támogatást kérő, tisztességes magyar vállalkozásokat.” 

De miért hal meg annyi ember Magyarországon a koronavírus miatt?

Szijjártó szerint az egy millió főre eső megbetegedés tekintetében a 4. legalacsonyabb szám a miénk az EU-ban, az 1 millió főre eső elhunytak tekintetében a 17.-ek vagyunk. Ebbe beszállt még Dömötör Csaba államtitkár azzal, hogy ha 100 ezer főre vetítve nézzük a halálozási adatokat, sokkal jobban állunk, mint azt Gyurcsány Ferenc állítja. 

Mondott meglepőt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is, aki egyrészt az ellenzéket bírálta – az MSZP és a DK most nem mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak, csak a Jobbik és az LMP –, másrészt 

gyurcsányistának nevezte a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Kincses Gyulát, aki márciusban „60 ezer fertőzöttel riogatott”.

Nos - tesszük hozzá mi -, Kincses Gyula valóban mondott hasonlót, de mivel elmaradt akkor a tömeges tesztelés, nem tudhatjuk, hogy nem volt-e igaza: