Szijjártó kirohanása: kacagtató

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy XXI. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban.

2015. szeptember 13., 06:05

A Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjúban Werner Faymann élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az osztrák kancellár kijelentette: „Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít” és „tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”. „Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni – jelentette ki Werner Faymann.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: a kancellár hetek óta „hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. Ezt éppen az nehezít meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban – fűzte hozzá.

A tárcavezető kijelentette: Werner Faymann „ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése.

Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár „esztelen” rágalmakat. „Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó érvei mosolyt fakaszthatnak az orbáni politizálást már kiismerő európai vezetők körében. Külön felhívjuk olvasóink figyelmét Szijjártó alábbi kitételeire.

1. „A miniszterelnök hetek óta hazugságkampányt folytat”

2. „Az ország minden uniós jogszabályt betart”

3. „Vannak politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek”

4. „Belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmaz meg a esztelen rágalmakat”

5. „Ámokfutása mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. ”