Szíjjártó és Szíjj évekkel ezelőtti afrikai kapcsolatáról ír a hvg360

2020. szeptember 3., 16:38

Szerző:

Szijjártó Péter és Szijj László élete nem a Lady MRD fedélzetén keresztezte egymást először – írja a hvg360. Szijj cége a Duna Aszfalt kongói és zambiai út, illetve hídépítésekkel vette ki részét a külügyminiszter által meghirdetett déli nyitásban, de előkerül történetben a vizes vb körözött költségvetési csalás gyanújával körözött volt gazdasági igazgatója és Szijjártó Péter testvére is.

A keleti nyitás analógiájára négy-öt éve beindítani szándékozott déli nyitásban, az afrikai országok megpuhításában éppúgy részt vettek a Szijjártó külügyi kötelékébe tartozó diplomaták és gazdasági szakemberek, mint Szíjj cégének munkatársai, illetve a ma már nemzetközi körözés alatt álló volt tiszteletbeli konzul, Balogh Sándor – ő jószolgálati nagykövetként utaztatta Afrikában a miniszter testvérét, Szijjártó Saroltát – írja a lap.

A külgazdasági és külügyminiszternek bizonyítania kellett, hogy van értelme a déli nyitásnak, Szíjjék pedig úgy érezték, az itthoni közbeszerzések után már rászolgáltak egy külföldi referenciamunkára is. Ezt a törekvésüket koronázta siker 2016 augusztusában, amikor egy 473 millió dollár (140 milliárd forint) értékű út- és hídépítésben állapodtak meg a Kongói Demokratikus Köztársasággal és Zambiával.

Az üzletek tető alá hozásában a lap szerint Balogh Sándornak, a Magyar Afrika Társaság alapítójának, egyben a kongói tiszteletbeli konzulnak is jutott szerep és – mint írják – a kereskedőházak pályáztatása idején Balogh több afrikai megbízatást is elnyert a külügy cégétől. A külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete volt ezekben az években, és 2015-ben személyesen is részt vett egy magyar orvosdelegáció ugandai missziójában - jegyzi meg a hvg360 cikke.

Balogh ellen – aki a vizes világbajnokság gazdasági igazgatója is volt korábban – hivatalosan „üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt" folyik eljárás.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.