Szijjártó becsszóra megígérte, hogy Magyarország amerikai fegyvereket fog vásárolni, bár Orbán erről nem egyezett meg Trumppal

2019. május 18., 08:05

Szerző:

Magyarország továbbra is kész amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban egy közép-európai idő szerint szombatra virradóra adásba került televíziós interjúban.

Az EWTN amerikai katolikus hírtelevíziónak nyilatkozva a miniszter azt mondta, hogy a védelmi együttműködés, a fegyverkereskedelem tekintetében Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hét eleji washingtoni találkozója nem hozott újdonságot. Amikor Mike Pompeo külügyminiszter az év elején Magyarországon járt, a kormány már világossá tette, hogy szeretné amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét annak érdekében, hogy a fejlettebb technológiájú közép-hatótávolságú rakétarendszer védje a legfontosabb infrastrukturális létesítményeket.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

- Amikor tehát amerikai rakétavédelmi fegyverek vásárlására utalnak, a februári Pompeo-látogatáson elhangzottakra utalnak vissza - szögezte le Szijjártó Péter. Most, a májusi csúcstalálkozón magyar részről csak "megerősítették, hogy a szándék komoly, az előkészületek folytatódnak, és (...) hamarosan a befejező szakaszba kerülhetnek".

A miniszter szavai annak fényében igencsak furcsák, hogy a washingtoni Trump-Orbán találkozót megelőzően több, külügyi források alapján íródott cikk is azt állította, hogy a megállapodást is aláírhatják az Egyesült Államokban az amerikai rakétavédelmi rendszerek, esetleg vadászgépek vásárlásáról. Azonban mégsem született meg, ezután pedig amerikai lapértesülések szóltak arról, hogy Mészáros Lőrincet kitilthatják az USA-ból.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.