Befejeződött a leszámolás Simicska Lajossal: az új közbeszerzéskirály, Szíjj László a nevére vette a Közgépet

2019. július 23., 18:44

Szerző:

Tavaly novemberben már átvette a kormányközeli Szíjj László tiszakécskei vállalkozó cége, a közbeszerzéseken manapság szárnyaló Duna Aszfalt azt a Közgépet, ami korábban az Orbán Viktorral szembefordult, majd legyőzött milliárdos, Simicska Lajos legjobban felfuttatott építési vállalkozása volt.

Menedzsment Fórum cégbírósági dokumentumok alapján azt írja, hogy nem a Duna Aszfalt volt a végső állomás, hanem végül személyesen Szíjj Lászlót jegyezték be a cég tulajdonosaként a múlt hét során, ahogy arra a Gazdasági Versenyhivatal rábólintott.

A Közgép szárnyalása az Orbán-kormányok alatt kezdődött, Simicska Lajos 2015-ig Orbán Viktor miniszterelnök legszorosabb szövetségese volt. 2015. február 6-án az úgynevezett G-napon azonban felszínre tört a két fél közötti vita, mikor a Simicska médiabirodalmának Orbánhoz hű tagjai egyszerre álltak fel, majd alapították meg a Magyar Időket és az Echo TV-t. Simicska Lajos ekkor "gecinek" nevezte Bayer Zsoltot és Orbán Viktort is. Simicska médiájába ezt követően visszatért a kormánykritikus szemléletmód, egyúttal Közgép és a milliárdos más érdekeltségei elkezdtek rendre kimaradni a közbeszerzésekből, illetve jelentős veszteséget termeltek. Simicska a Fidesz 2018-as választási győzelme után bedobta a törölközőt, feladva minden üzleti és médiaérdekeltségét.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.