„A gyógyszereknek köszönhetően a legjobb állapotban vagyok” – Leszedálva érkezett első tárgyalására a tudathasadásos gyilkos

A hasadásos elmezavarban szenvedő L. régóta nem szedte a gyógyszereit, amikor meg akarta ölni az anyósát. Helyette azonban különösen kegyetlen módon végzett egy számára ismeretlen asszonnyal. A tárgyalóteremben leszedáltan mosolygó férfiról szinte képtelenség elképzelni, mit tett. Tavaly márciusban azonban őrjöngött és már az előző napokban is fura dolgokat csinált.

2019. június 11., 19:00

Szerző:

A Pest Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja, egyben kényszergyógykezelés elrendelésére tett indítványt L.-lel szemben, aki a vád szerint tavaly márciusban agyonverte egy szigetszentmiklósi hotel takarítónőjét.  

A 31 éves L. 2018. március 1-jén este hétkor bejelentkezett egy szigetszentmiklósi hotelbe. Aznap este fél 10 körül lement a recepcióra és beszélgetésbe kezdett a személyzettel. A közelükben dolgozott az 59 éves F. sértett, akire a vádlott obszcén megjegyzéseket tett, azt mondta neki, „pont úgy néz ki, mint egy kurva”, de a Budapest Környéki Törvényszéken megtartott előkészítő ülésen az ügyész hozzátette, L. ekkor valójában a saját anyósára gondolt. Az ekkoriban 111 kilós férfi egy másik hölgy, a bárpultos hajviseletét is kritizálta, de a megjegyzés valójában ekkor is az anyósának szólt. 

Egy kis idő elteltével az egyik sértett, P. észrevette, hogy a vádlott a mosókonyha környékén van, és szólt neki, hogy hagyja el a szobát. L. azonban nem tett eleget a kérésének, P. ezért megkereste a hotel gondnokát, aki lement a mosodába és mondta a vádlottnak, hogy menjen ki, majd visszament a recepcióra.

Ezután F. és S. sértettek visszamentek a mosodához, ahol F. belépett és megállapította, hogy nincs ott senki. Ekkor a száradni felakasztott lepedők mögül előlépett L., aki úgy vélte, hogy a takarítónő maga a Sátán, ezért ököllel, nagyobb erővel, többször megütötte, miközben artikulálatlanul ordibált. 

A takarítónő segítségért kiabált, mire a gondnok a mosókonyhához sietett és mondta a vádlottnak, hogy fejezze be. Ekkor a vádlott felkapott egy fa támlájú széket és a gondnok felé lendítette, amitől a szék összetört, majd ököllel többször megütötte, melyből a sértett többet is kivédett, a vádlott egy pillanatra megtorpant, ezt kihasználva a gondnok elmenekült és hívta a 112-t.

A takarítónő így azonban magára maradt a magából kivetkőzött férfival, aki az összetört székdarabbal egyszer nyakon, egyszer pedig szemen szúrta.

Ezután a nő szájába adott egy bonbont, hogy „lakjon jól”, majd rátaposott.

Az asszony belehalt sérüléseibe. 

"Istenem, megöltem, nem akartam" - mondta ezután a férfi, akit a helyszínre érkező járőrök fogták el, majd állították elő. L. az igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálat alapján kóros elmeállapotban szenvedett a gyilkosság idején. 

Helyszínelők a szigetszentmiklósi hotelnél
Fotó: police.hu

"A gyógyszereknek köszönhetően a legjobb állapotban vagyok"

- felelte a tárgyalóteremben a bíró kérdésére L., akit a takarítónő agyonverése után azonnal az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vittek. Azóta is ott tartják, onnan hozták a keddi előkészítő ülésre is. L. romániai születésű, nős, egy négy éves kislánya van. A szigetszentmiklósi eseményekig kamionsofőrként dolgozott, sokat járt Angliába, emiatt pedig keveset látta a gyerekét, de szeretett kamionozni, mint elmondta: jó volt egyedül lenni. 

Ahhoz, hogy miért verte agyon egy törött székkel a számára teljesen ismeretlen takarítónőt, nem akart már hozzáfűzni semmit. Mindenért az anyósát okolja, akivel nem jöttek ki, ő szerinte valószínűleg nem felelt meg a nőnek. A számára felírt gyógyszerektől azonban megnyugodott. 

A rengeteg konfliktus miatt válni készült a feleségétől.

A tárgyalóteremben a gyógyszerektől leszedált, békésen mosolygó férfiről nehéz elképzelni, hogy mit tett, de a bűncselekmény előtt és közben egészen más, "túlmozgásos" állapotban volt. Ami nem is csoda, hiszen az orvosai által felírt többféle gyógyszert ekkor már jó ideje nem szedte. A hasadásos elmezavarnak ez a két szélsőséges állapot az egyik ismérve: vagy tör-zúz, vagy teljesen nyugodt állapotban van. "Soha nem voltam agresszív, nem is úgy neveltek" - mondta L. az előkészítő ülésen. 

L. őrizetben
Fotó: police.hu

Az, hogy valami nincs rendben nála, már annak a budapesti panziónak a személyzetének feltűnt, ahol a gyilkosság előtti napokban egy hétre vett ki egy szobát. Igen furának találták, hogy felesleges mennyiségben vásárolt különböző tárgyakat, vagy havat söpört a panzió kertjében. L. anélkül, hogy kijelentkezett volna, március 1-jén taxiba ült, és még aznap kivett egy szobát abban a szigetszentmiklósi hotelben, ahol még aznap este elkövette a gyilkosságot. A vádirat szerint

több mint 30 ezer forintért vett itt édességet, mert azt nagyon szereti.

A bíró azon kérdésére, hogy mégis honnan volt ennyi pénze, azt mondta, jól keresett kamionsofőrként.

Az áldozat az RTL Klub tavalyi riportja szerint négy hónapja dolgozott a panzióban. Aznap szabadnapos volt, de mivel Békés megyéből származott, kapott egy szobát, hogy ne kelljen annyit utaznia.

L. ügyében június 25-én születhet döntés a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az új Büntetőeljárási törvény által bevezetett előkészítő ülésről itt írtunk részletesebben

Ha érdeklik hasonló bűncselekmények, látogasson el a szerző Facebook-oldalára.

 

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.