Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Nem hajlandó kifizetni a fenntartó a bicskei gyermekotthonban molesztált fiatalok kártérítését

2020. február 26. 07:18 - szerző: 168 Óra

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság egyelőre nem fizet azoknak az áldozatoknak, akiket a bicskei gyermekotthon volt igazgatója molesztált – írja a Népszava.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) „nem áll módjában” teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését, derül ki a lap birtokába jutott főigazgatói válaszból. A bicskei gyermekotthon volt igazgatója, Vásárhelyi János áldozatai ugyanis kártérítési igényt nyújtottak be azokhoz az intézményekhez, amelyek fenntartói vagy felügyelői voltak az otthonnak.

Az SZGYF 2013 óta fenntartója az intézménynek. A sértettek a hivatalok megkeresésével párhuzamosan a bíróságra is benyújtják polgári peres kártérítési igényüket. (Ahhoz nem járultak hozzá, hogy közöljük a kért összeg nagyságát.) Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója azt írta, hogy a gyermekotthon fenntartójaként megtettek minden szükséges intézkedést – így azonnali hatállyal leváltották az intézmény igazgatóját – amikor a tudomásukra jutott az ügy.

„A csapból is az folyik, hogy a hatóságok és intézmények kiállnak az áldozatok mellett, mégsem vesznek rólunk tudomást. Mulasztottak, mégis azt mondják, hogy nincs felelősségük és nem fizetnek”

– kommentálta a lapnak a hírt Pop Mert Julián, aki áldozatként a botrány egyik kirobbantója volt.

Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa szerint

várhatóan polgári per lesz az ügyből,

és a bíróság állapítja majd meg, követett-e el mulasztást az SZGYF. A szakember hangsúlyozta, arra nem hivatkozhat a főigazgatóság, hogy az első nyomozáskor még a Fővárosi Önkormányzat volt a fenntartó, mivel jogutódként felel a jogelőd mulasztásaiért is.

Lapunk több cikkben is foglalkozott az üggyel, melyről a nyilvánosság az RTL Klub Házon Kívül című műsorából szerzett tudomást 2016 októberében. Ebben Pop Mert Julián és Illés Levente beszélt a gyermekotthonban történt szexuális zaklatásokról. Így derült ki, hogy az intézményben éveken keresztül napi szinten molesztáltak gyerekeket.

Vásárhelyi Jánost szexuális erőszak, annak kísérlete és szexuális visszaélés miatt jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre, egy volt nevelőt, K. Bélát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság 2019. szeptemberben.

Vásárhelyi János és egykori helyettese első fokon kényszerítés miatt is börtönbüntetést kapott, mert a vád szerint már felfüggesztett igazgatóként helyettese segítségével a vallomása visszavonására próbálta rávenni az egyik gyereket. Kétszer nyomoztak szexuális zaklatás gyanúja miatt Vásárhelyi János ellen, az első eljárást 2012-ben bűncselekmény hiányában megszüntették, miután a gyerekek visszavonták vallomásaikat. Pop Mert Julián 2016. szeptember 7-én tett feljelentést a férfi ellen, ezután az érintett fiatalok értesítették a gyermekvédelmi gyámot. A főigazgatóság az ő jelzésére függesztette fel az igazgatót 2016. szeptember 23-án, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett.