Jogerősen elítélte a Fővárosi Törvényszék a népligeti erőszakoskodókat

2019. november 29., 11:04

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék (FT) 2019. november 28-án másodfokú ítéletet hirdetett abban a büntetőügyben, amelyben négy férfit azzal vádoltak, hogy 2015 nyarán egy külföldi nővel szemben szexuális erőszakot követtek el a Népligetben. A másodfokú bíróság – az elsőfokú ítéletet megváltoztatva – a cselekményt többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérletéről átminősítette szexuális erőszak bűntettére, amelyet a másodrendű vádlott tettesként, míg társai bűnsegédként követtek el – derül ki a bíróság közleményéből.

Az ítélet szerint a vádlottak 2015 nyarán Budapesten az esti órákban egy erősen ittas külföldi állampolgárságú nőt vettek fel az autójukba, majd megbeszélték, hogy mindannyian közösülnek vele. A gépkocsiban a sértett további szeszes italt fogyasztott, majd akaratnyilvánításra és védekezésre képtelen állapotba került. A nőt a X. kerületbe, a Népliget melletti erdős területre vitték, ahol a gépkocsiban a másodrendű vádlott közösült a sértettel.

Az első- és a negyedrendű vádlott a sértett sérelmére további szexuális cselekményt nem követett el, míg a harmadrendű vádlott esetében nem volt megállapítható, hogy megpróbált-e közösülni a nővel.

Az kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy a sértett a cselekmény idején akaratnyilvánításra képtelen állapotban volt. A szexuális bűncselekmény megtörténtét a vádlottak vallomásai, a szakértői vélemények és az egyéb okirati bizonyítékok támasztották alá.

Az azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett és súlyosabban büntetendő szexuális erőszak bűntettének kísérlete nem volt megállapítható, mivel a sértettel csak a másodrendű vádlott közösült.

Így a másodfokú bíróság a vádlottak cselekményét szexuális erőszak bűntettének minősítette. Ezt a másodrendű vádlott tettesként, a többi vádlott bűnsegédként valósította meg azzal, hogy a sértettet útközben itatták és a tett helyszínére szállították a szexuális cselekmény elkövetése érdekében.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság a másodrendű vádlottat öt év, a harmadrendűt három év, a negyedrendűt három év szabadságvesztésre ítélte szabadságvesztésre. A fiatalkorú elsőrendű vádlott 2 év fiatalkorúak börtöne végrehajtási fokozatú szabadságvesztését 5 év próbaidőre felfüggesztette és megállapította, hogy a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítélet jogerős.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.