Szexista megjegyzésnek tartja Orbán Viktor, hogy Szabó Tímea szerint befeküdt Vlagyimir Putyinnak

2019. március 18., 18:44

Szerző:

- Pontosan tudjuk, hogy ön is befeküdt már Vlagyimir Putyinnak - mondta hétfőn az Index tudósítása szerint Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek a házszabály szerint ezúttal már meg kellett jelennie az ülésen.

Szabó Tímea szerint pikáns, hogy Bayer Zsolt farizeus szarjankónak nevezte Manfred Webert. „Amit ön csinál, az az, hogy folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobboldali pártokhoz” - mondta a politikus, aki szerint Matteo Salvini, Marine Le Pen és Geert Wilders az, aki szintén „befeküdt” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ez köti őket össze a magyar miniszterelnökkel. Köztudomású, hogy az Orbán-kormány által az országba engedett orosz Nemzetközi Beruházási Bank az orosz titkosszolgálatok bankja, ezért hazaárulásnak nevezte, amit Orbán csinál.

A miniszterelnök válaszában kijelentette, „nem fogad szívesen szexista kifejezéseket”, majd Bayer írására utalva  hozzátette, nem vállalják, hogy mit írhatnak az újságírók és mit nem. A miniszterelnök szerint Salvininek kijár a tisztelet, mert ő az olasz kormány miniszterelnök-helyettese, és a tengeren is megállította a „migránsinváziót”, ezért köszönettel tartoznak neki. Az orosz titkosszolgálatokról nem őt kell kérdezni, hanem a másik oldalt, vagyis az ellenzéket.

Harangozó Tamás (MSZP) ezután felemlegette, hogy a Fidesz EP-listavezetője, Trócsányi László igazságügyi miniszter két orosz fegyverkereskedőt adott ki Oroszországnak, miközben az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége, a DEA emberei Budapesten fogták el a kereskedőket, akik mexikói „gyermek- és tömeggyilkosoknak” adtak el fegyvert. Majd felemlegette, hogy diplomáciai mentességet kap a korábban is említett orosz bank Magyarországon. Orbán visszakérdezett, jól érti-e, hogy a szocialisták vádolják a polgári oldalt, hogy az oroszokat kiszolgálásával. Akét fegyverkereskedőről azt mondta, hogy orosz állampolgárok voltak, ezért az Oroszországnak adták ki őket, de ha amerikaiak lettek volna, nekik adják ki őket. A következő válaszban azt mondta, hogy a kérdéses orosz bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona, ez egy közép-európai bank.