Szétnyerik magukat a Fidesz-közeli vállalkozók, EU-s milliárdokból építhetnek falusi szálláshelyeket

2018. július 24. 15:19 - szerző: 168 Óra

Az Orbán- kormány 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s milliárdokat egy vidékfejlesztési pályázaton, túlnyomó többségüknek falusi szálláshely építésére. A nyertesnek öt évig kell szálláshelyként üzemeltetnie az új ingatlant, utána eladhatja vagy családi házzá alakíthatja. A győztesek között sok a fideszes, illetve független polgármester, de van exállamtitkár, miniszteri rokon, elítélt bűnöző és útépítőcég-vezető is – írja az Index.

A portál azt írja, hogy van olyan falu, ahol 1800-an laknak, de most tíz darab, egyenként 60-80 milliós panzió épülhet. Máshol a polgármester két különböző rokona kapott kétszer ötvenmilliót.

A vendégházként támogatott ingatlan
Fotó: Facebook

A kormányzat március végén még az országgyűlési választások előtt 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s támogatást. Nagy részük a maximális támogatást nyerte el, 49 millió forintot. A nyertesek között bőven vannak fideszes kötődésűek. Az Index mind a 623 nyertest ellenőrizte a neten és a Céginfóban. Van köztük helyi vállalkozó, állattenyésztő, növénytermesztő, vadász, gazda, vagy szálláshely-üzemeltető, akik a meglévő portfóliójukat akarják szélesíteni.

Csak néhány példa:

  • 49 milliót kapott a Szatmáry Kristóf budapesti fideszes parlamenti képviselő, volt államtitkár, miniszteri biztos résztulajdonában álló Nimfeum Kft.
  • 40 milliót nyert Bekecs Mátyás, Fazekas Sándor (a döntésnél még) agrárminiszter rokona.
  • 49 milliót nyert a kiskőrösi fidesz-közeli Gmoser István.
  • 48 milliót kapott a jogerősen elítélt volt kislétai polgármester, az exfideszes Madácsi Imre, akit jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt ítélt el anno a bíróság. 
  • 49 milliót nyert Kasziba Sándor, Jánoshalma fideszes vezetésű városának városgazdálkodási osztályvezetője.
  • 29 milliót nyert Trefánné Lőrincz Zsuzsanna, Trefán Szabolcs nyírbátori járási hivatalvezető felesége. 

Már korábban is nyertek uniós támogatást kormányközeli pályázók szálláshelyek építésére. Májusban derült ki, hogy a református lelkész Hörcsik Richárd családja is uniós támogatással építhetett vendégházat Göncruszkán, amit a szomszéd elmondása szerint leginkább a képviselő és rokonsága használja. Ezen kívül Becsó Zsolt fideszes képviselő Hollókőn épített magának vendégházat, Izsákon pedig Mondok József fideszes polgármester húzott fel magának vadászházat uniós támogatással.