Szerződést bont a BKV a gyártóval a Modulo buszok miatt

2018. július 11. 13:27 - szerző: 168 Óra/MTI

A cég igazgatóságának döntése értelmében a BKV Zrt. eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött megrendelési szerződéstől, amely 30 Modulo csuklós busz vételéről szól.

A BKV Zrt. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. 2017. január 16-án 180 Modulo M168d típusú csuklós autóbusz adásvételéről írt alá szerződést. Ugyanebben az évben december 20-án a Volánbusz, a BKV és az Ikarus kft. háromoldalú szerződést kötött 30 jármű átruházásáról.

Az autóbuszok közül a teljesítés határidejének lejártáig (2018. április 11.), illetve az azt követő, szerződésben rögzített további 90 napos időszak leteltéig mindössze 10 járművet vett át a BKV. A cég ezért nem szerződésszerű teljesítésre hivatkozva eláll a szerződéstől és kötbérigényét is érvényesíteni fogja.

Emellett a BKV az Ikarus Egyedi Kft.-vel kapcsolatos egyéb szerződéseit is felülvizsgálja, és ennek eredményétől teszi függővé a további lépéseket.

Két buszt már felvonultattak a BKV-nál, de azok sincsenek kész
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kft. hétfőn jelentette be, hogy fizetési nehézségeinek kezelése érdekében csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését és helyreállítják a fizetőképességét. Arra kérte a kormányt, minősítse a társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden azt közölte, hogy az Ikarus Egyedi Kft.-t - annak kérésével összhangban - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.

Amint arról ma mi is beszámoltunk, egy magánszemély feljelentést tett a rendőrségen a Modulo 168d típusú csuklós buszok miatt. A feljelentő azt állította, hogy a buszok nem biztonságosak, és vagy nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, vagy nem szabályosan kapták meg azokat.

A BKV már korábban sem találta megfelelőnek a járműveket a forgalomba állításhoz. A buszokat gyártó Ikarus EAG Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartózik. Habár a BKV másik, olcsóbb típust és más gyártót preferált volna, kormányzati nyomásra kénytelen volt elfogadni az IEAG ajánlatát.