Szerdától újra utcára lehet tenni az eladósodott családokat, lejár a kilakoltatási moratórium a munka ünnepén

2019. április 29., 15:20

Szerző:

Május elsején lejár a téli kilakoltatási moratórium, így szerdától ismét utcára lehet tenni az eladósodott családokat – írja a 24.hu.

A moratórium tavaly novemberben lépett életbe, és április 30-ig tart. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar februárban közölte a 24.hu-val, hogy a kilakoltatások száma tavaly volt a második legmagasabb. Így 2018-ban 3212 ingatlan ürítettek ki a végrehajtók, míg 2017-ben rekordot döntött ez a szám, akkor 3636 kilakoltatást foganatosítottak.

Ez alól a kisgyermekes családok sem jelentenek kivételt. Az elmúlt két évben a főváros kivételével legalább 8 gyerek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt.

Fotó: MTI/Varga György

Ezt megakadályozandó ellenzéki politikusok nemrég rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek, hogy törvénybe iktassák a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát. Javasolták, hogy a települési önkormányzatokat kötelezzék a megfelelő elhelyezés biztosítására a kilakoltatással fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családok esetében. Emellett azt is, hogy az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se legyen lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.