Szép sorban felvásárolták a NER oligarchái az Andrássy út értékes ingatlanait

2018. szeptember 13., 13:47

Szerző:

A Nemzeti Együttműködés Rendszere nagyrészt bekebelezte Budapest fő sugárútját, az Andrássy úton álló villákból és palotákból mostanra szinte minden fontos ember bevásárolta magát a világörökségbe. A 24.hu sorra vette, hogy melyik palotának ki a tulajdonosa. Hosszú a lista.

Mészáros Lőrinctől Tiborcz Istvánon át Schmitt Máriáig számos kormányközeli szereplő szerzett ingatlant az Andrássyn. Van, hogy egyedül, és van, hogy közös ügyleteken keresztül. 

3., 8., 52.

Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt triója az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti bérpalotákat birtokolja. 

70.

Csányi Sándor akarta megszerezni az irodaházat a volt Lukács Cukrászda épületéért, de a Miniszterelnökség élt az elővásárlási jogával, és megvásárolta azt, hogy oda költöztesse az új közbeszerzési főosztályt.

43.

Tiborcz István, a miniszterelnök veje tavaly vásárolt meg egy majdnem teljes emeletet az ingatlanban. Tiborcz az Oktogon mellett is kialakított egy több mint 600 négyzetméteres lakásirodát.

59.

Gyakran látni Mészáros Lőrinc Mercedes limuzinját az Andrássy 59. előtt, amely az Appeninn Holdingon keresztül került a felcsúti milliárdos érdekeltségébe. Az egykori Andrássy-palota, mai nevén Dávid-ház közel 2,2 milliárd forintért váltott gazdát. Augusztusban Tiborcz István bevásárolta magát az Appeninn Holdingba, így lényegében ötödrészben a Dávid-háznak is tulajdonosa lett.

113.

Vannak régi tulajdonosok is a nemzet sugárútján, például a 113-as szám alatti épület még 1993-ban került az SBGK nevére. Az SBGK az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda, Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető.

80., 82.

Az Andrássy 80. is tavaly cserélt tulajdonost, Schmitt Mária és Ungár Péter ingatlancége saját részvényeiért vette meg a házat, amelynek szomszédja, a 82-es szám alatti épület már korábban is a tulajdonuk volt. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) bejelentette, hogy a két ingatlant közösen átalakítva egy 8000 négyzetéteres boutique hotelt hoz létre. Mindössze két napos hír, hogy a BIF-ben 5,7 milliárdos részesedést vásárolt a Takarékbank, amely egyre szorosabb kapcsolatba került a Mészáros-birodalommal.

116.

A 116-os szám alatti villát Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg még tavaly februárban. Ez ugyanaz a társaság, amelyik megtette a szívességet, hogy az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét. Az 1509 négyzetméteres ingatlant 723,6 millió forintért sikerült megszereznie Paárnak az állami vagyon felett őrködő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén.

Mellesleg a West Hungária Bau nyerte el a megbízást az Operaház felújítására, a beruházás értéke 15,5 milliárd forint.

114.

A villán jelenleg Garancsi István vállalata, a Market dolgozik. Ezt az épületet még 2015-ben vette meg a katari állam, a korabeli sajtóhírek szerint egymilliárd forint körüli összegért.

101

Nem konkrét üzletemberhez kötődik ugyan, de az Orbán-kormány kedveskedett az ingatlannal a Magyar Művészeti Akadémiának. Az épületet 2 milliárd forintért vették meg, 4 milliárdért újították fel.

A felsorolt ingatlanokon kívül akadnak olyanok is, amelyek nemrég keltek el, de még nem világos, hogy ki az új tulajdonosuk.