Szép a magyar politika, de az Orbán-kormány néhány miniszterének az egyetemtől kapott több százezer forintos fizetés is kell

A parlamenti képviselők közül is csak kevesen szüneteltetik az oktatói tevékenységüket, pedig 2018-ban a miniszterekkel együtt fizetésemelést kaptak. Körkép.

2019. február 27., 11:07

Szerző: Bíró Veronika

Múlt héten a Magyar Narancs írta meg, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy kaphatott éveken át havi 800 ezer forintos fizetést a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI), hogy publikációs kötelezettségét nem teljesítette. Szerződése szerint évi két publikációt kellett volna írnia, de utoljára 2014-ben jelent meg publikációja. A hír azért pikáns, mert a miniszterről az utóbbi hónapokban leginkább a Magyar Tudományos Akadémia drasztikus átalakítása miatt lehet hallani.

A példájából kiindulva végignéztük a vagyonnyilatkozatokat, hogy a 199 országgyűlési képviselő, illetve a fontosabb tisztségviselők közül ki tanít vagy kutat a felsőoktatásban, és ezért a tevékenységért milyen juttatást kap. Úgy tűnik, néhányan rendelkeznek azzal a képességgel, hogy egy személyben több állást is el tudnak látni. Viszonyításként csak annyit jegyeznénk meg, hogy a 2018-as bértábla szerint egy egyetemi tanár bruttó 554 400 forintot, egyetemi docens 388 100 forintot, egy egyetemi adjunktus 277 200 forintot keres.

 

Az egymilliós kérdés

 

Listánkat Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter vezeti, aki a vagyonnyilatkozata tanúsága szerint a Semmelweis Egyetemtől oktatói tevékenységért kapott eseti 780 ezer forintot. Érdeklődésünkre a felsőoktatási intézmény úgy válaszolt, hogy Kásler Miklósnak jelenleg nincs közalkalmazotti jogviszonya náluk. A 780 ezer forint jövedelem a 2018. január 1. és 2018. június 30. közötti időszakra vonatkozott, a klinikai onkológia szakképzési grémium vezetését látta el. Július óta más vezeti a grémiumot.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Emmi vezetője ezen kívül havi 1 millió forintot kap kutatási tevékenységért, de a kifizető nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozatában. Erről szóló kérdéseinket elküldtük az Emminek, amint választ kapunk, új cikket írunk.

 

Trócsányi László, az alapító

 

Az igazságügyi miniszter a tárcavezetői megbízatása mellett egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán havi 723 800 forintért. Hogy ez miért több majdnem 170 ezer forinttal, mint a bruttó egyetemi tanári bér, arról egyelőre nincs információnk, az SZTE-től még nem kaptunk választ. Amint megérkezik, cikkünket frissítjük.

Trócsányi László emellett kutatóprofesszor is a Károli Gáspár Református Egyetemen, havi 415 800 forintért. Kérdésünkre az egyetem azt írta, hogy Trócsányi Lászlót részmunkaidőben foglalkoztatják, bére ezzel arányos, és összhangban van az egyetemen hasonló munkakörben foglalkoztatottak javadalmazásával. Feladatai közé tartozik a tudományszak átfogó ismerete, ismereteinek rendszeres továbbadása, tudományos publikálás, a tudományos kapcsolatok ápolása, tudományszervezés, az intézmény képviselete a hazai és nemzetközi tudományos közéletben, részvétel a doktori képzésben, illetve a doktori és habilitációs eljárásokban, az Alkotmányjog I. című tárgyat oktatta és oktatja az osztatlan jogász és a nemzetközi tanulmányok szakon. Az ő közbenjárásának köszönhetően szervezték meg Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi miniszter előadását az Európai Unión belül megvalósuló igazságügyi együttműködésről.

A KRE válaszában megjegyezte, hogy Trócsányi László már miniszteri kinevezését megelőzően is tanított, a KRE Állam- és Jogtudományi Kara egyik alapító oktatójának tekintik.

 

Legfőbb ügyész, tanszékvezető, kutató

 

Polt Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytat oktatási és kutatási tevékenységet, ezért éves szinten nettó 6 624 946 forintot kap, amely 12 hónapra elosztva havi nettó 552 ezer forintot jelent.

Az egyetem részletes választ adott érdeklődésünkre. Eszerint Polt Péter a Rendészettudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetén belül működő büntetőjogi tanszék tanszékvezetője, egyetemi tanár, rendszeresen tart órákat. Általa oktatott tantárgy a büntetőjog, a büntetőjogi ismeretek és a nemzetközi bűnügyi együttműködés jogi alapjai, emellett a Rendészettudományi Doktori Iskola témavezetője, jelenleg is több doktorandusz hallgatója van. Egyetemi tanári munkája mellett a legfőbb ügyész tanszékvezetői és kutatási tevékenységet is végez, ezek miatt részesül magasabb illetményben, ráadásul két könyve is megjelenés alatt áll. Az intézmény többi egyetemi tanára ugyanazt az illetményt kapja, de ha az oktatáson felül kutatást is végeznek, mint ahogy a legfőbb ügyész, akkor az illetményük magasabb.

Polt Péter legfőbb ügyész
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Polt Péter a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatásért és vizsgáztatásért kapott nettó 25 ezer forintot eseti jelleggel, az Igazságügyi Minisztériumtól pedig jogi szakvizsgáztatásért nettó 66 ezer forintot, szintén eseti jelleggel.

Mellár Tamás a Pécsi Tudományegyetem egyetemi oktatója, havi 640 ezer forintot kap. 2009 óta a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, ahol jelenleg is főállásban van. Rövid ideje országgyűlési képviselő, a tavaly áprilisi választásokon jutott be a parlamentbe független képviselőként, jelenleg a Párbeszéd frakció tagja.

Ami cikkünk ihletőjét, Palkovics Lászlót illeti, ő a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszora, ezért havi 540 ezer forintot kap. Az egyetem a 168 Órának azt írta, hogy Palkovics László – ahogy az egyetem többi kutatóprofesszora – kötetlen munkaidőben, egyéni munkabeosztással látja el feladatát. Az intézményben a kutatóprofesszorok és egyetemi tanárok átlagos jövedelme 806 ezer forint, Palkovics László jövedelme a bértábla szerinti mérték. (Egy kis eltérést találtunk, amíg ugyanis a miniszter 540 ezer forintos bért tüntetett fel, az egyetem szerint 554 ezer forintot kap.) Szakmai tevékenységéhez tartozik a Járműipari Kutatóközpont együttműködési rendszerének erősítése, K+F+I célok összehangolása a régiós partnerek tevékenységével, járműdinamikai kutatások tervezése, az eredmények véleményezése, ipari kapcsolatok erősítése.

Több parlamenti képviselő is tanít.

  • A fideszes Pósán László a Debreceni Egyetem BTK Történeti Intézetének habilitált egyetemi docense havi 427 500 forintért.
  • A fideszes Hörcsik Richárd részmunkaidős egyetemi tanár a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, ezért havi 356 600 forintot kap.
  • A jobbikos Brenner Koloman az ELTE BTK Germanisztikai Intézet docense havi 235 ezer forintért. Emellett a Közalapítvány a Budapesti Német Nyelvű Egyetemért felügyelőbizottsági tagja havi 40 ezer forintért.
  • A fideszes Hoppál Péter a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, amiért ezért havonta 138 600 forintot kap.
  • Párttársa, Kovács Zoltán parlamenti képviselő (nem az Orbán-kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára) a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett oktatói tevékenységért eseti 350 ezer és még egy 50 ezer forintot kap.
  • Kállai Mária (Fidesz) óraadásért eseti 250–300 ezer forint díjazásban részesül, de hogy hol ad elő az nem világos, mert az „adott felsőoktatási intézmény” fordulattal intézte el a vagyonnyilatkozatában a kérdést.
  • A KDNP-s Simicskó István a Milton Friedman Egyetemen főiskolai tanárként oktatásért 90 ezer forintot kapott, de arról nincs információ, hogy ez havi vagy eseti juttatás volt-e.
  • A fideszes Bartos Mónika a Nyugat-Magyarországi Egyetemen megbízott előadóként évi egyszeri nettó 108 ezer forinthoz jutott.
  • A fideszes Simon Róbert Balázs a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Bölcsészettudományi és Humánerőforrás–fejlesztési Tanszék időszakos óraadójaként 54 ezer forintot kapott félévenként.
  • A fideszes Kara Ákos a Széchenyi István egyetem ügyvivő-szakértőjeként havi 92 500 forintot kap.

Mindez annak fényében visszatetsző egy kicsit, hogy 2018-ban a miniszteri és a képviselői fizetéseket is jelentősen megemelték. Trócsányi László, Kásler Miklós  és Palkovics László például miniszterként 1,1 millió után 1,78 millió forintot kereshet. Néhány képviselő szünetelteti is az oktatói tevékenységét:

  • Ilyen a DK-s Arató Gergely, de arról nincs információ, hogy hol tanított.
  • Az MSZP-s Hiller István az ELTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékén egyetemi docens.
  • A DK-s Oláh Lajos valamilyen állását szünetelteti, de arról nincs információ, hogy hol és mit.
  • A független Szabó Szabolcs – aki a parlamenti választásokon még az Együtt színeiben legyőzte Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét – az ELTE adjunktusa, de szünetelteti a foglalkozását.
  • A fideszes Vinnai Győző vagyonnyilatkozatában szerepel, hogy oktató a Nyíregyházi Egyetemen, de szünetelteti a foglalkozását, ebből származó jövedelme nincs.

     

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.