Bűntársa is lehetett a szentesi nő gyilkosának? – Még mindig jár 10 millió annak, aki kézre keríti a tettest

2020. július 3., 08:25

Szerző:

Egyelőre nem vonta vissza a bruttó 10 millió forintos nyomravezetői díjat K. Judit gyilkossági ügyében az országos rendőrfőkapitány. Az továbbra is fent van a rendőrség honlapján, noha tegnap bejelentették, azonosították földi maradványait, egyúttal hivatalosan is közölték:

a szentesi nő megölésével a volt élettársát, D. Lajost gyanúsítják.

Jelen pillanatban ugyanis az is elképzelhető, hogy bűntársa is volt a férfinak.

A 26 éves K. Judit 2006. július 21-én este hét óra és 22-én kilenc óra között tűnt el a szentesi albérletéből, kétéves kislányát hátrahagyva. A lakásban az élettársával élt együtt. Az eltűnését Judit korábbi élettársa, kislányának édesapja, az akkor 43 éves D. Lajos jelentette be, aki 2006. július 22-én reggel láthatásra vitte volna a gyereket – a rendőröknek azt mondta, hiába csöngetett, senki nem nyitott ajtót, ezért hívta Judit szüleit. 

Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető a Zsaru magazinnak két éve azt mondta, az eset akkori vizsgálatakor megállapították, hogy

Judit ruhatárából mindössze a pongyolája hiányzott,

kontaktlencséje és szemüvege a házban maradt, biciklije viszont eltűnt. A kétéves gyerek DVD-n mesét nézett, amikor a nagyapja és édesapja bejutottak a házba. Mivel a lejátszó végtelenített lejátszásra volt kapcsolva, nem lehetett megállapítani, hogy a filmet mikor indították el, így nem tudták behatárolni, mikor tartózkodhatott utoljára felnőtt a házban.

Petőfi szerint a gyanút tovább tetézte, hogy

a család kutyája, egy kuvasz megmérgezve feküdt az udvaron, még az eltűnés éjjelén elpusztult.

 

Bűntársa lehetett D. Lajosnak?

Juditot tizennégy évig keresték eltűntként – a rendőrség honlapján immár lekerült az ismeretlen helyen lévő személyek listájáról –, 2015-ben búvárok is lemerültek a keresésére a Tiszában. Terjedt olyan városi pletyka a Délmagyarország 2015-ös cikke szerint, hogy állítólag csontokra bukkantak D. Lajos udvarán, de Szentesen a lap szerint korábban azt is beszélték, hogy a nő testét drótkerítésbe tekerték, és úgy dobták a Tiszába.

Némileg váratlannak tűnik, hogy nem csak megtalálják a testet – illetve annak maradványait, pontosan nem tudni –, de azonosítják is, hogy az az eltűnt édesanyáé. Elképzelhető, hogy valaki pontos információkkal rendelkezett a hollétéről, a Blikk szerint az is lehet, hogy 

egy esetleges bűntárs mutatta meg a nyomozóknak, aki vádalkut köthetett.

Ilyenkor pedig feltehető, hogy a nyomozás sikeressége érdekében, mivel új adatok merültek fel, inkább élesen tartják a nyomravezetői díjat, egyfajta "csaliként", hiszen bármikor kiderülhet egy újabb fontos részlet. 

A 168 Óra a rendőrséghez fordult a nyomravezetői díj ügyében, ahogyan arra is kíváncsiak voltunk, felmerült-e bármikor, hogy a férfi nem egyedül követte el a gyilkosságot. Amint kérdéseinkre választ kapunk, cikkünket frissítjük. Az összeg egyébként annak fizethető ki, aki „a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti és az elkövető azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti”.

D. Lajosnak meglehetősen gyakran gyűlt meg a baja a törvénnyel. A szentesi szóbeszéd szerint volt, akinek szétvágta a szőlőtőkéit, volt, akinek a házába bejutva lecsókonzervet öntött a zongorájába, és pár évvel korábban a jegyző gyerekszobaablakában is landolt tégla, illetve az erkélyén egy kézigránát, miután vitába keveredett vele a sörözője működési engedélye miatt. Maroklőfegyvert, puskát, lőszert, elektromos gyutacsot és több más, emberi élet kioltására alkalmas tárgyat birtokolt.

A férfit 2017. augusztusában elfogták Szentesen, ugyanabban a házban, ahol korábban a sörözőt is üzemeltette.

Az elfogásról a rendőrség akkor egy felvételt is közzétett: 

D. Lajos egyébként évekkel ezelőtt Angliába költözött, de hazajárt látogatóba. Most pedig az olasz hatóságok őrizetében van, átadásáról később döntenek.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.