Fél Horvátország szennyvíziszapja kötött ki tavaly Magyarországon, a bizniszből viszont a magyar állam nem sokat profitál

2019. június 26., 09:10

Szerző:

Tavaly Magyarország fogadta be a horvát szennyvíziszaptermés több mint felét - írja a 24.hu.

Két horvát cég, a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun és a Kemis Termoclean összesen 41 ezer tonna szennyvíziszapot (a szennyvíztisztítókban keletkező véghulladék, amely biogáz előállításán keresztül energiatermelésre is használható) hoztak be 2018-ban Magyarországra. Előbbi 34, utóbbi 7 ezer tonnát.

Ez a mennyiség a teljes horvát szennyvíziszap-előállítás fele, körülbelül a horvát fővárosban, Zágrábban egy év alatt termelt szennyvíziszapnak felel meg.

A büdös, fekete masszát a két cég egy Székesfehérvár mellett álló hulladéktárolóba öntötte, legálisan. Az iszapot tároló magyar cég, a Fehérvári Téglaipari Kft. ezzel óriási üzletet csinált. A cégnek a tavalyi beszámoló szerint 792 millió forintos forgalma volt, ennek pedig az 57 százalékát, 426 millió forintot adózott, tiszta haszonként tudta elszámolni. Horváth Sándor, a cég ügyvezetője 98 millió forintot vett ki osztalékként a vállalkozásból.

A biznisz a két horvát cégnek is megéri, a Girk Kalunnak különösen, mert ők nemrég komoly botrányba keveredtek, miután kiderült, hogy sokszor engedély nélkül, a mezőkre ürítették a szennyvíziszapot.

Fotó: Nyírségvíz Zrt.

A 24.hu azt írja, a hulladék behozatala „a magyar államnak nem hoz profitot”, ami alatt a hírportál valószínűleg azt érti, hogy a két magáncég üzletéből az állam csak a magyar cégtől beszedett adóbevételek útján részesedik, vámot (lévén Horvátország uniós tag) vagy egyéb extra illetéket nem kap.

A kérdésre, hogy hogyan hozhat be Magyarországra ennyi szennyvíziszapot egy cég, amit Horvátországban már a szabályok áthágásán kaptak, Cseresnyés Péter államtitkár azt válaszolta: a küldő ország hatóságainak kell megvizsgálni, hogy az országhatárt átlépő szállítmányt kezelő cég megfelel-e az uniós jogszabályokban meghatározott feltételeknek, a horvát fél pedig az előírásoknak megfelelő kérelmet továbbított az illetékes magyar kormányhivatalnak.

Hasonló szennyvíziszap-tárolót létesítenének Egerszólátnál is. Ide szintén közúton szállítanának évi 200 ezer tonna olasz és szlovén eredetű szennyvíziszapot, de a helyiek tiltakozása miatt hat hónapra felfüggesztették a projektet.