Ismét életet mentett az önkormányzati CO-mérő Angyalföldön

2019. május 15. 15:03 - szerző: 168 Óra

Idén február 6-án, a Tar utcában az XIII. kerületi önkormányzat által ingyenesen biztosított CO-mérő készülék riasztott a veszélyes gáz jelenlétéről. Az eszköz vészjelzését az érintett önkormányzati bérlakásban élő két lakó észlelte. A CO mérgezést és az esetlegesen végzetes kimenetelű tragédiát így sikerült elkerülni.

2017 óta csaknem tucatnyi alkalommal jeleztek ezek a készülékek, megmentve a lakásban élőket a halálos veszélytől.

A CO-mérő készülékek ingyenes kiadása új lendületet kapott 2019 lején, amikor az önkormányzat döntése értelmében nem csak a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú bérházak bérlakásaiban élők részére, hanem minden, önkormányzati tulajdonú lakásban élő számára is kiterjesztette a programot.

Eddig 728 korszerű és megbízható eszközt adtak ki a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, így több mint ezer ember lakhelye, ezzel pedig élete vált biztonságosabbá.

A program jelenleg is tart, Továbbra is várják a XIII. kerületi önkormányzati bérlakásban élő bérlők jelentkezését, igénylését.

Mint ismert, a leggyakoribb háztartási baleset oka egy mérgező gáz jelenléte, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált. Ez a gáz a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid (vegyjele: CO).

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára észlelhetetlen, hiszen ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre.

A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság – könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és magas, tartós koncentráció esetében

néhány percen belül halál is beállhat.

Országosan évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. A tragédiák lehetőségének minimalizálása szén-monoxid érzékelő felszerelésével érhető el, mivel a gázkoncentráció emelkedésekor az eszköz riasztást ad ki és a lakásban tartózkodó észleli, hogy a halálos  gáz megjelent a légtérben.

Ebben az esetben azonnali szellőztetésre vagy egyéb friss levegő cserére van lehetőség, amely hatására a vér ismét megfelelő mennyiségű oxigént szállítva, megakadályozva ezzel az eszméletvesztést és az ezzel járó végzetes balesetet.

A XIII. Kerületi Önkormányzat és a helyi közszolgáltató fontosnak tartja lakói biztonságának növelését. E cél elősegítése érdekében a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság 2017-ben és 2018-ban pályázatot írt ki szén-monoxid-mérők beszerzési költségének – maximum 12.000 Ft-ig történő – megtérítésére. Mindkét évben mind a bérlők, mind a magántulajdonosok éltek a pályázási lehetőséggel.

Az önkormányzat 2018. évben elvégeztette a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felülvizsgálatát a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakóépületeinkben, mert csak a vezetékek és berendezések pontos műszaki állapotának ismeretében lehet intézkedni az ingatlanok biztonságos állapotának fenntartására, felújítására. Ezzel tudták elkerülni azt, hogy a szolgáltató a számára előírt szivárgás-vizsgálat után kizárja az ingatlant a szolgáltatásból. Mind a karbantartási munkák, mind a felújítási program ütemezése, valamint a költségvetés tervezése így valósulhat meg.

A fenti törekvés folytatása érdekében a 2018. évben megközelítőleg 15 millió forint értékben vásárolt a XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. szén-monoxid-érzékelőt az önkormányzati lakásokban élő lakók, családok számára.

A támogatás e formáját, a CO-mérő készülékek biztosítását idén is folytatják, a cél, hogy minden érintett önkormányzati lakásban biztosítsák a szén-monoxid érzékelő használatának lehetőségét. Ám fontos megjegyezni: a tulajdonos felelőssége, a gondos gazda szemlélet, a továbbiakban is fennálló kötelezettség, amelyet tervezett munkával tudnak hatékonyan biztosítani.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelőt ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi a Béke utcai székhelyen és a Lehel Csarnokban működő ügyfélszolgálatokon.

Az érintett lakók írásban kapnak értesítést arról, hogy mikor tudják a készülékeket átvenni az ügyfélszolgálatok valamelyikén. Nem kell más magukkal hozniuk, mint az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla másolatát (nem a befizetett csekket, igazolószelvényt!).